De ce erau dușmani de moarte Vlad Țepeș și Ștefan cel Mare. De unde a pornit ranchiuna dintre cei doi

Vlad Țepeș și Ștefan cel Mare rămân în continuare cele mai importante figuri ale istoriei. De-a lungul anilor, rivalitatea apărută între cei doi domnitori a iscat destul de multe controverse, întrebările referitoare la motivele care au condus la destrămarea prieteniei lor fiind în continuare prezente.

Adevărul din spatele relației conflictuale dintre cei doi domnitori / foto: Colaj Click!
Adevărul din spatele relației conflictuale dintre cei doi domnitori / foto: Colaj Click!

Deși despre rivalitatea dintre Vlad Țepeș și Ștefan cel Mare nu apare nimic notat în izvoarele istorice, în cronicile străine sunt făcute mai multe dezbateri pe marginea acestui subiect, ajungându-se la concluzia că relația conflictuală dintre cei doi domnitoari a avut la bază mai multe interse administrative, în funcție și de conjunctura politică a vremii.

Legătura strânsă dintre Vlad Țepeș și Ștefan cel Mare

Vlad Țepeș ( 1431 – 1476) a fost cunoscut și sub numele de Vlad Draculea sau Dracula. Acesta a fost domnitorul Țării Românești în anii 1448, 1456-1462 şi în 1476.

Împreună cu Ștefan cel Mare, cunoscut pentru lunga sa domnie de 47 de ani (1457 – 1504) Vlad Țepeș a fost exponentul luptei antiotomane din cea de-a doua jumătate a secolului al XV-lea.

Un document deținut de Vatican, fiind făcut public recent, amintește despre relația controversată a celor doi domnitori români.

Manuscrisul a fost redactat de episcopul Niccolo de Modrussa, trimis special de către Papa Pius al II-lea să se ocupe personal de anchetarea lui Vlad Țepeș, în urma arestării lui Matei Corvin, și documentul a fost făcut public de către istoricul Vasile Lupașc (Târgoviște), în care s-a scris că:

„Niccolo a stat de vorbă şi cu oştenii români, care au spus numai lucruri bune despre domnitor. I-au reliefat vitejia, faptul că nu a fost ajutat de către regele maghiar, faptul că Ştefan cel Mare a atacat Cetatea Chiliei, care aparţinea Ţării Româneşti. Şi aceste lucruri au fost reliefate de călugăr, dar tenta principală a fost denigrarea lui Vlad Ţepeş, pentru că Papa Pius al II-lea, iniţiatorul unei cruciade anti-otomane, a văzut în Ţepeş un domnitor ortodox şi l-a culpabilizat de numeroasele crime pe care acesta le-ar fi săvârşit: trageri în ţeapă, ucideri de femei, de prunci. Lucruri care contrazic alte povestiri despre Vlad Ţepeş”, a menţionat istoricul, potrivit Adevărul.

Despre Vlad Țepeș și Ștefan cel Mare s-au creat diverse controverse din cauza conflictelor apărute între ei. Izvoarele amintesc și faptul că cei doi au copilărit împreună, existând chiar un grad de rudenie. Explicația constă în faptul că Vald Țepeș s-a născut din tatăl Vlad Dracul și mama sa fiind una dintre fiicele lui Alexandru cel Bun, având rang înalt în familia Mușatinilor. Întrucât era copil legitim, a fost verișor direct cu Ștefan cel Mare.

„De exemplu, atunci când Ştefan cel Mare a urcat pe tron în 1457, a fost ajutat şi de Vlad Ţepeş. Relaţiile s-au stricat în 1462, atunci când Vlad Ţepeş, în celebrul asediu de noapte de la Târgovişte împotriva turcilor, i-a pus pe fugă pe duşmani dându-le foc corturilor în noaptea dinaintea bătăliei. Ştefan cel Mare era atunci aliatul turcilor, fiindu-i promisă de către aceştia cetatea Chilia”, spune istoricul vasluian Laurenţiu Chiriac.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
FotoJet Ben (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
2 salata de ton png png
case vedete incendiu los angeles jpg
elev examen jpeg
cutremur japonia tsunami jpg
crima italia romance jpg
bona filipineza FOTO Work from Asia jpg
dealul momaia  jpg
japonia pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net