Petru al VI-lea Șchiopul, conducătorul român care a renunțat la tron pentru o femeie

Petru Şchiopul (1537 – 1594), nepot mai îndepărtat al lui Vlad Țepeș, a fost domnitorul Moldovei în patru rânduri, deţinând un „record” în acest sens în istoria Principatelor Române (1574-1577, 1578-1579, 1582-1591). Însă, a rămas în istorie datorită unui fapt ieșit din comun: a renunțat la tron pentru o tânără și frumoasă țărăncuță, simplă țiitoare la curtea domnească.

Petru Șchiopul, domnitorul român care a renunțat la tron pentru o femeie / Foto: Captură video
Petru Șchiopul, domnitorul român care a renunțat la tron pentru o femeie / Foto: Captură video

Petru Șchiopul a fost singurul domnitor medieval român care a renunțat la tron pentru o femeie. Pentru a se putea căsători cu amanta, o femeie de rând, pe nume Irina Botezata, a renunțat imediat la coroană. Fiul lui Mircea al III lea Basarab și nepotul lui Mihnea cel Rău, domnitor al Țării Românești, Petru a luat pentru prima dată tronul în anul 1574, cu ajutorul turcilor. A fost căsătorit cu o prințesă grecoaică, Maria Amiralis, originară din insula Rhodos, împreună cu care a avut doi copii. Însă, calvarul soției sale au fost amantele voievodului, el fiind cunoscut pentru slăbiciunea sa, preferându-le mai ales pe cele de origine umilă.

Amanta avea doar 24 de ani

Iar cea care i-a furat inima inima a fost Irina Botezata, o slujnică de la curtea domnească. Petru avea în jur de 60 de ani când moldoveanca tânără și frumoasă a cedat avansurilor voievodului. Ba chiar i-a făcut și un copil, fiind cea mai mare mândrie a domnitorului. De menționat faptul că, tânăra avea doar 24 de ani. De rușine și inimă rea, s-a prăpădit și doamna țării. Deși rămas văduv și liber să își refacă viața, el nu se putea căsători cu femeia inimii, doarecele obiceiul de atunci nu le îngăduia voievozilor să se căsătorească cu o femeie în venele căreia nu curgea „sânge albastru”.

Astfel, nu a stat prea mult pe gânduri și a renunțat la tron, pentru ibovnică, supărat că nu o putea lua de nevastă. Nu era un lucru chiar atât de ieșit din comun, istoria lumii a cunoscut fapte și mai și. Înainte de a renunța la tron însă, a ținut să-i facă pe plac amantei sale, care, deși era o simplă țărăncuță, ținea morțiș să fie doamnă a Moldovei, așa că a luat-o în căsătorie, în secret, în mediu restrâns, după tradiție, oficiată chiar de Mitropolitul Moldovei. Și-a motivat hotărârea de a renunța la conducere spunându-le boierilor din sfatul domnesc că a ajuns la capătul puterilor și că nu mai poate ține piept „necontenitelor cereri de bani ce veneau dinspre Instanbul”. 

Altă domniță i-a atras atenția

El s-a stabilit la Viena, sub protecția împăratului Rudolf al II-lea de Habsburg. Din Viena, Petru Șchiopul s-a mutat într-un palat din zona Tirolului, dăruit de împărat. Ai spune că totul era acum perfect pentru el și Irina, însă, la cei 70 de ani pe care îi avea, nu s-a sfiit să își întoarcă privirea spre o altă domniță, Maria, venită din Moldova, odată cu anturajul domnesc. Șocul acestei schimbări amoroase a soțului ei i-a fost fatal Irinucăi, care a încetat din viață pe 3 octombrie 1592, la nici doi ani de când se afla pe pămând austriac. În anul 1594, Petru Șchiopul s-a stins și el din viață, lăsând în urma sa o faimă de afemeiat.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Soldații ucraineni evacuează locuitorii din localitățile de lângă granița cu Rusia FOTO PROFIMEDIA
image
image
image
image
image
image
sofer de tir sighet ucis belgia jpg
rosii pexels jpg
Marcel Ciolacu PES png
tronson 5 autostrada sibiu pitesti 01 FOTO CNAIR jpg
Heidelberg, Germania FOTO Shutterstock
card energie jpg
apus in delta dunarii jpg
Pirotehnist amenintare bomba SRI FOTO Inquam Photos / George Călin
image
actualitate.net
image
actualitate.net