De unde a venit porecla lui Alexandru cel Bun. De ce i s-a spus așa

Alexandru cel Bătrân a devenit domnitotul Moldovei la 23 aprilie 1400. El a fost succesorul la tron al lui Iuga, care fusese îndepărtat de către voievodul Țării Românești, Mircea cel Bătrân. La început, Alexandru cel Bun a domnit împreună cu fratele său Bogdan, până în 1407, când a devenit singurul conducător. Este cunoscut pentru domnia sa lungă, de peste 30 de ani.

Alexandru cel Bun a domnit peste 30 de ani. Foto: Click.ro
Alexandru cel Bun a domnit peste 30 de ani. Foto: Click.ro

Istoricul Grigore Ureche a scris despre Alexandru cel Bun că a încurajat comerțul, confirmând negustorilor polonezi un larg privilegiu în 1408, act în care este atestat și orașul Iași. A obținut recunoașterea Mitropoliei Moldovei de către Patriarhia de Constantinopol. În 1402 a adus de la Cetatea Albă la Suceava moaștele Sfântului Ioan cel Nou.

Cum de a reușit să aibă o domnie așa lungă

Lunga sa domnie - de 32 de ani - a corespuns, în general, unei perioade de pace, rezultat al politicii extrem de abile a domnului moldovean, care a menținut echilibrul între Ungaria și Polonia. Astfel, recunoscând suzeranitatea lui Vladislav II Iagello - a încheiat tratate de pace cu acesta în 1402, 1404, 1407, 1411 și 1415 făgăduindu-i acestuia sfat și ajutor împotriva oricărui dușman - Alexandru s-a asigurat de sprijinul Poloniei în fața oricărei încercări a Ungariei de a controla drumul comercial care lega sudul Poloniei, trecând prin Moldova, de gurile Dunării, mai precis de cetățile Chilia și Cetatea Albă.

Ce i-a adus moartea domnitorului

Alexandru cel Bun a murit la 1 ianuarie 1432 în urma unei boli contractate în luptele dintre Polonia și Ungaria. În urma lui au rămas mai mulți fii care s-au luptat ani de zile pentru a ocupa tronul. Fiul său Iliaș I l-a succedat ca domn în Principatul Moldovei.

De unde vine porecla lui Alexandru cel Bun

 Acesta şi-a căpătat numele “Alexandru cel Bun” după moartea sa şi are mare legătură cu faptul că în cei peste 30 de ani de domnie a stat departe de conflicte, fiind considerat unul dintre cei mai mari diplomaţi ai vremii, calităţile sale fiind recunoscute în toată lumea. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Top 3 beneficii de a instala automate de reciclare a ambalajelor daca ai un magazin jpg
image
image
image
image
image
image
restaurant jpg
loto
Banner Grecia
palatul de la Potlogi jpeg
index webp
imparat jpg
Restaurant nota de plata FOTO Shutterstock jpg
bucuresti casa poporului pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net