De unde izvorăște cel mai lung fluviu al lumii, de fapt. Misterul care îi fascinează pe cercetători

Poate că la prima vedere întrebarea „care este sursa fluviului Nil?” pare simplă, însă, în realitate, originea i-a derutat pe oameni timp de mii de ani. Deși pare incredibil, nimeni nu știe cu exactitate de unde izvorăște, de fapt, cel mai lung fluviu al lumii.

De unde izvorăște, de fapt, Nilul / Foto: Arhiva Click!
De unde izvorăște, de fapt, Nilul / Foto: Arhiva Click!

Nilul este cel mai lung fluviu din lume, cu o lungime de aproximativ 6.650 de kilometri. Timp de mii de ani, originea sa a derutat oamenii. Răspunsul simplu este că fluviul Nil are două surse principale: Nilul Albastru din Etiopia – care contribuie cu două treimi din toată deversarea Nilului – precum și Nilul Alb din Marile Lacuri africane și nu numai.

Și totuși, lucrurile devin mai complicate dacă facem câțiva pași înapoi în istorie. Vechii romani aveau un proverb: „Nili caput quaerere”, care înseamnă „a căuta capul Nilului”, expresie folosită pentru a descrie un efort nebun, o luptă pentru ce este imposibil sau aproape imposibil de făcut.

Primii care au încercat să găsească sursa Nilului

În anii 60-61 d.Hr., într-o misiune lansată de împăratul Nero, romnii au încercat să găsească sursa Nilului, iar cu ajutorul ghizilor etiopieni, un mic grup de gărzi personale s-au îndreptat prin Africa de-a lungul fluviului. Deși se spune că au ajuns la un corp important de apă, despre care credeau că este sursa, nu este clar unde și-au încheiat investigația.

În timp ce unii spun că acesta a fost un defileu lângă Juba, în actualul Sudan de Sud, alții susțin că au ajuns mai la sud în Uganda, în jurul Cascadei Murchison. În orice caz, nu au deslușit misterul. După ce împăratul Nero s-a sinucis în anul 68 d.Hr. și a fost exclusă posibilitatea invadării Africii, dincolo de Egiptul roman, s-a renunțat la căutări. Înaintea romanilor, egiptenii antici erau și ei interesați să găsească originea Nilului. Civilizația se baza pe apele sale pentru a-și iriga plantațiile și, de asemenea, le servea drept cale de transport.

Se crede că au urmărit Nilul până la Khartoum în Sudan, explicând sursa acestuia ca Nilul Albastru din Lacul Tana, Etiopia. O expediție comandată de faraonul Ptolemeu al II-lea Philadelphus, care a condus Egiptul în secolul al III-lea î.Hr., a stabilit că sursa Nilului Albastru ar putea avea originea în munții Etiopiei, potrivit Adevărul.ro.

Concluzia

În zilele noastre, consensul este că Nilul are două surse: Nilul Albastru, care iese din est în Lacul Tana al Etiopiei, și Nilul Alb, care apare din jurul lacului Victoria ieșind la Jinja, Uganda. Cele două se întâlnesc în capitala Sudaneză Khartoum înainte de a continua spre nord, în Egipt.

De aceea Lacul Victoria, cel mai mare lac din Africa după suprafață, este adesea creditat drept sursa Nilului. Cu toate acestea, în revista Geographical în 2016, renumitul aventurier Sir Christopher Ondaatje explică faptul că Lacul Victoria însuși este un rezervor alimentat de alte râuri.

Acesta s-a aventurat într-o expediție prin Africa pentru a localiza sursa râului Nil în anul 1996. El a constantat că apele lacului Victoria se varsă în Lacul Albert. Nilul Alb nu curge direct din Lacul Albert, ci din râul Kagera și râul Semliki, care provin din Munții Ruwenzori din Republica Democrată Congo. Într-un final, concluzia ar fi că fluviul Nil nu are o singură origine și este alimentat printr-un sistem complex de râuri și alte corpuri de apă.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Homo erectus – primii hominini care au depășit „rubiconul cerebral” jpeg
image
image
image
image
image
image
batic dacic pe Columna 640x370 jpg
sat pixabay jpg
nava de croaziera foto pixabay
West Side Flower Fest 2 1 scaled jpg
crima sibiu jpg
parcul Buila Vanturarita jpg
Batrana pensionara bani pensie FOTO Shutterstock jpg
Captură de ecran din 2024 05 19 la 10 10 00 png
image
actualitate.net
image
actualitate.net