Destinul tragic al fiului lui Mihai Viteazul: a murit în exil, sărac şi bolnav. Ce se scria în comunism despre acesta

Mihai Viteazul l-a avut ca băiat pe Nicolae Pătrașcu. În comunism, s-a scris despre acesta că era un adolescent care se află sub protecția excesivă a mamei sale și care tânjea după compania tatălui. În realitate, însă povestea ar fi total diferită. Nicolae ar fi stat mai mereu în compania tatălui său și chiar a condus detașamente în lupte, cu destul succes, scrie adevărul.ro

Nicolae Pătrașcu, fiul lui Mihai Viteazul Foto: adevărul.ro
Nicolae Pătrașcu, fiul lui Mihai Viteazul Foto: adevărul.ro

Nicolae, fiul lui Mihai Viteazul 

Nicolae Pătrașcu era fiul lui Mihai Viteazul și al doamnei Stanca. A fost trimis, la cererea Sfatului Domnesc, de tatăl său, la conducerea Țării Românești, după cucerirea Transilvaniei fiind lăsat în grija fraților Buzești și sub supravegherea mitropolitului Eftimie, dându-i-se și patru sfetnici maghiari care să-l ajute și să-l apere.

 Puterea sa era deplină în statul muntean, urmând ca, după moartea tatălui său, să moștenească și celelalte două tronuri, al Transilvaniei și al Moldovei, toate acțiunile întreprinse de Mihai convergând în acest sens. Noul domn a primit învestitura de la sultan, la sfârșitul lui noiembrie 1599, în același timp cu a tatălui său pentru Transilvania. Delegația oficială otomană, trimisă în februarie - martie 1600, a fost primită cu mult fast de către cei doi domni la Brașov.

În comunism, Nicolae apărea ca un adolescent protejat excesiv de mamă

Singurul băiat al lui Mihai Viteazul și, implicit, singurul său moștenitor a fost Nicolae Pătrașcu. Nicolae a rămas cunoscut publicului larg mai ales prin intermediul cinematografiei din perioada comunistă, în special, prin filmul „Mihai Viteazul”, în regia lui Sergiu Nicolaescu.

Nicolae părea un adolescent care tâjea după compania tatălui 

În filmele din perioada comunistă, Nicolae apare ca un adolescent care se află sub protecția excesivă a mamei sale, care nu-l lasă, ca pe orice fiu de domnitor, să cunoască „botezul focului”. Nicolae pare un adolescent firav care tânjește după compania tatălui și care moare dramatic în prima bătălie la care participă.

Realitatea arată că Nicolae nu a fost un prinț firav

Din punct de vedere istoric, povestea este cât se poate de eronată. În realitate, Nicolae nu a fost un prinț firav, și nici nu a trăit printre fustele mamei. Din contră, a stat mai mereu în compania tatălui său și chiar a condus detașamente în lupte, cu destul succes. Și nici nu va pieri în luptă.

Citește întreg articolul pe adevărul.ro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Persoană care trimite mesaje pe Whatsapp Foto Pixabay
image
image
image
image
image
image
Thassos, Grecia FOTO Shutterstock
prosoape jpeg
christian al VII lea jpeg
camera hotel png
Pestera Craniilor png
soferii in masina webp
Brezoi poza mare jpg
lacat bucatarie roman marea britanie 67958100 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net