Destinul tragic al unicului copil al Regelui Carol I şi al Reginei Elisabeta. A murit la vârsta de 4 ani

Ultima actualizare:

Singura fiică a Regelui Carol I şi a Reginei Elisabeta a avut parte de un sfârșit prematur. Maria, Principesă de Hohenzollern, s-a stins din viață la vârsta de doar 4 ani, pe 9 aprilie 1874, la Castelul Peleş. Din nefericire, o boală banală a ucis-o.

Boala care a ucis-o pe Principesa Maria la doar 4 ani / foto: arhiva Click!
Boala care a ucis-o pe Principesa Maria la doar 4 ani / foto: arhiva Click!

Micuța Maria, alintată Itty (de la englezescul little), s-a născut la 8 septembrie 1870, în Bucureşti, la Palatul Cotroceni. A fost botezată în rit ortodox, de Mitropolitul Calinic Miclescu. În 1872, mama ei, Regina Elisabeta, îi scria Regelui Carol I: „Acest copil fermecător este toată bucuria mea“, conform adevărul.ro.

Tot ea îi scria mamei sale: „Când (Principesa Maria, n.r.) sărută pe cineva, spune imediat: «Vreau ca toată lumea să fie fericită» (…) De îndată ce apelezi la sufletul ei bun, orice mâhnire dispare. Este un copil atât de înţelept şi răbdător!“.

Boala care a ucis-o pe Principesa Maria la doar 4 ani

În 1873, împreună cu părinţii săi, Maria a călătorit în Germania, unde a fost prezentată rudelor princiare, care au îndrăgit copilul precoce şi drăgălaş. Cu toate acestea, micuței Itty îi era mereu dor de casă și dorea să se întoarcă la București.

Pe 5 aprilie 1874, prințesa s-a îmbolnăvit de scarlatină, în timpul unei epidemii devastatoare care lovise Capitala la acel moment. Fetița a fost transportată imediat la Castelul Peleș. Deși  a fost tratată cu multă grijă de un medic numit Theodori, în ziua de 9 aprilie 1874, viața micuţei principese avea să fie curmată prematur.

Principesa Maria a fost înmormântată în grădina Palatului Cotroceni, cu funeralii regale. Au fost primele funeralii ale dinastiei naționale. Pe crucea de pe mormânt era inscripționat un pasaj din Evanghelia după Luca: „Nu plângeţi; n-a murit, ci doarme“.

Moartea singurului lor copil a avut efecte asupra relației dintre Carol și Elisabeta, care nu au mai avut copii. În 1916, când Regina Elisabeta a murit, rămășițele fiicei ei au fost exhumate și osemintele au fost așezate într-un sicriu mic care a fost așezat pe sicriul reginei în timpul procesiunii publice, conform ultimelor sale dorințe. Mama și fiica au fost apoi așezate împreună în același mormânt de la Catedrala Curtea de Argeș.

„Cea mai dulce amintire pe care fiica noastră pierdută ne-a lăsat-o ca o comoară inestimabilă este dragostea ei nemărginită pentru țara în care s-a născut, o dragoste atât de puternică încât, în ciuda vârstei ei fragede, a simțit dorul de casă în timpul primei sale șederi în străinătate”, scria Carol, într-o scrisoare adresată lui Lascăr Catargiu, relatează dosaresecrete.ro.  

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
IMG 0107 jpeg
image
image
image
image
image
image
Pensionatul Domnesc de Fete jpg
bătrâni  foto   Shutterstock jpg
ambulanta jpg
aeroport foto pixabay jpg
masa de paste shutterstock jpg
maramures paste1 jpg
bujori1 jpg
supermarket 5202138 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net