Singurul actor din lume care a umilit-o pe regina Elisabeta. Ce a refuzat din partea fostului monarh britanic

Un celebru actor din serialul „Peaky Blinders” a încetat din viață. Motivul refuzului său de a fi numit Ofițer al Imperiului Britanic (OBE) de către regina Elisabeta a fost legat de amintirea brutalizării strămoșilor săi.

Benjamin Zephaniah a murit la 65 de ani / foto: Instagram
Benjamin Zephaniah a murit la 65 de ani / foto: Instagram

Benjamin Zephaniah, în vârstă de 65 de ani, a decedat joi, conform anunțului făcut de familia sa. Cunoscut pentru rolul său ca Jeremiah Jesus în celebrul serial „Peaky Blinders” și pentru operele sale literare, Zephaniah a luptat cu o tumoră cerebrală timp de opt săptămâni înainte de decesul său.

„Familia noastră este profund întristată să anunțe trecerea iubitului nostru soț, fiu și frate în primele ore ale zilei de 7 decembrie 2023”, a transmis familia sa prin intermediul Instagramului.

Benjamin Zephaniah a refuzat onorurile regale

În 2003, actorul a respins oferta de a fi numit Ofițer al Imperiului Britanic (OBE) de către regina Elisabeta, motivând că această distincție este asociată cu brutalitatea suferită de strămoșii săi în timpul epocii imperiale.

„Mă revoltă gândul de „imperiu”; acesta reamintește de sclavie și de secole de brutalitate, aducând în minte violurile și brutalizările suferite de strămoșii mei”, a explicat actorul.

Experiența în închisoare și parcursul literar Zephaniah s-a născut în 1958 în Birmingham, locul în care se desfășoară acțiunea serialului „Peaky Blinders”.

Fiul unui poștaș originar din Barbados și al unei infirmiere jamaicane, Zephaniah a avut dificultăți cu dislexia și a părăsit școala la vârsta de 13 ani, neștiind să citească sau să scrie.

Mai târziu, în tinerețe, a petrecut timp în închisoare pentru o infracțiune. La vârsta de 20 de ani, s-a mutat la Londra și a publicat prima sa carte de poezii, „Pen Rhythm”, în 1980.

Benjamin Zephaniah a fost un model pentru ceilalți

Familia sa a subliniat că Benjamin a fost un „pionier și inovator adevărat” și că a lăsat în urmă o carieră impresionantă. Cei care l-au cunoscut au menționat că actorul a fost un individ integru și un model pentru ceilalți.

Omajiile aduse actorului „El a oferit atât de mult lumii. Prin cariera sa impresionantă, care a cuprins activități variate în poezie, literatură, muzică, televiziune și radio, Benjamin a lăsat o moștenire fericită și minunată”, se arată într-un omagiu.

„Mulțumim pentru dragostea pe care ați împărtășit-o cu noi, domnule profesor Benjamin Zephaniah”, încheie mesajul. Black Writers' Guild a adus un omagiu „unui prieten profund iubit și un titan al literaturii britanice”. „Benjamin a fost un individ integru și un exemplu al valorilor sale”, se menționează într-o declarație dată de asociație, conform AFP.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
profimedia 0869423933 jpg
image
image
image
image
image
image
BUCHETTE DEL VINO FLORENTA jpg
Pensionatul Domnesc de Fete jpg
bătrâni  foto   Shutterstock jpg
ambulanta jpg
aeroport foto pixabay jpg
masa de paste shutterstock jpg
maramures paste1 jpg
bujori1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net