Regina Elisabeta a II-a, operată în secret de două ori de cancer. Mama Regelui Charles a suferit în tăcere

#Casa Regală a Marii Britanii

Vestea că Regele Charles a fost diagnosticat cu cancer a venit ca un șoc în Marea Britanie, dar și în întreaga lume. Deși anunțul tulburător a fost făcut de Palatul Buckingham, în trecut nu se prea obișnuia să se vorbească despre starea de sănătate a suveranului. A fost și cazul regretatei Regine Elisabeta a II-a. Mama monarhului a suferit în tăcere atunci când a fost lovită de cancer.

Lupta neștiută cu cancerul a Reginei Elisabeta / foto: GettyImages
Lupta neștiută cu cancerul a Reginei Elisabeta / foto: GettyImages

„Nu te plânge și nu explica” a fost motto-ul care a guvernat viața regretatei Regine Elisabeta a II-a, dar se pare că nu se aplică și în cazul fiul ei. Cel puțin atunci când vorba despre starea lui de sănătate. Cu riscul de a provoca îngrijorări și speculații de tot felul, așa cum s-a și întâmplat luni, când Palatul Buckingham a anunțat că Regele Charles, în vârstă de 75 de ani, a fost diagnosticat cu cancer, monarhul a decis să facă cunoscută starea lui de sănătate.

Cancerul a fost descoperit în timpul unei intervenții chirurgicale pentru prostata mărită a suveranului, în urmă cu câteva săptămâni. Regele Charles, care a promis să modernizeze monarhia, a fost neobișnuit de deschis despre problemă, iar acest lucru pare a fi o dovadă a angajamentului său: o transparență într-o chestiune sensibilă, inaccesibilă pentru niciun alt personaj regal anterior.

Lupta neștiută a Reginei Elisabeta a II-a

În timpul celor 1.200 de ani de monarhie britanică, era neobișnuit să se vorbească despre starea de sănătate a suveranului. Practica a continuat și în timpul domniei Reginei Elisabeta. Aceasta a suferit în tăcere atunci când a fost lovită de cancer, de trei ori.

Potrivit unei biografii publicate în 2022, Elisabeta a II-a s-a luptat cu mielomul, un tip de cancer al sângelui, în lunile de dinaintea morții sale, un diagnostic care, dacă este adevărat, nu a fost făcut public.

O altă biografie, publicată în 2009, dezvăluie că a mai fost tratată de cancer de două ori: la vârsta de 66 de ani, i-a fost îndepărtată o tumoare din colon (descrisă oficial ca o operație abdominală pentru a îndepărta o obstrucție parțială), iar în 1984 a fost operată de cancer la sân (la vremea respectivă, s-a spus că a fost internată în spital pentru „teste”), relatează okmagazine.ro.

Tăcerea reginei a fost un obicei învățat de la tatăl ei. În anul 1951, Regelui George al VI-lea, într-o procedură menită să corecteze „anomaliile structurale”, i s-a îndepărtat plămânul. Conform oficialilor, a fost vorba, de fapt, de un carcinom. Cinci luni mai târziu, el s-a stins din viață brusc, din cauza trombozei coronariene, dar s-a speculat că de vină ar fi fost complicațiile răspândirii cancerului său.

Spre deosebire de predecesorii săi, Regele Charles pare să încerce să gestioneze lucrurile diferit, chiar dacă asta va însemna semănarea incertitudinii la nivelul domniei sale. Din punctul lui de vedere, oamenii au dreptul să știe.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
coada imigrari IGI jpeg
image
image
image
image
image
image
cipru shutterstock jpg
oua rosii paste jpeg
Locul în care a fost înmormântat Platon, dezvălui de papirusuri descoperite la Herculaneum (© Facebook / Università di Pisa)
rugaciune biblie tatal nostru freepick jpg
soare plaja pixabay jpg
schelete craniu freepik jpg
oua vopsite de paste jpeg
familie targu jiu1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net