Din ce motiv nu putem strănuta cu ochii deschiși. Ce spun oamenii de știință

Strănutăm aproape zilnic, iar acest reflex al organismului pare atât de banal, încât nu-i dăm nici o importanţă. Însă, te-ai întrebat vreodată dacă putem strănuta cu ochii deschiși? Ei bine, potrivit specialiștilor, este aproape imposibil. 

in ce motiv nu putem strănuta cu ochii deschiși / Foto: Pexels
in ce motiv nu putem strănuta cu ochii deschiși / Foto: Pexels

Strănutul este un act complex de expulzare a aerului şi implică nasul, gâtul, pieptul, diafragma şi abdomenul. Este un proces de curăţire a căilor respiratorii, ca reacţie la pătrunderea unor particule iritante sau a unor agenţi alergeni. Strănutul poate fi provocat de aerul umed sau rece, inspirarea gazelor toxice sau a fumului, de praf, polen sau de substanţe iritante, precum cele din piper sau ardei iute.

De ce ni se închid pleoapele atunci când strănutăm

Atunci când strănutăm se exercită o presiune de aer foarte mare la nivelul ochilor. Ochii sunt în siguranță și nu sunt conectați la nas. Așadar, chiar dacă un strănut poate erupe cu peste 300 km pe oră, nu poate transfera această presiune în soclul ochilor pentru a le schimba poziția. 

Totuși, de ce ni se închid pleoapele atunci când strănutăm? Poate că nu te-ai văzut niciodată strănutând, dar cu siguranță ai observat că alți oameni închid involuntar ochii atunci când fac acest lucru.

Potrivit oamenilor de știință, facem asta din reflex. Facem acest lucru cu rolul de a ne proteja. Ochii și nasul sunt în legătură cu ajutorul nervilor cranieni, așa că stimularea survenită în urma strănutului ajunge la creier prin intermediul unui nerv și coboară înapoi la pleoape pe alt nerv, declanșând clipitul la majoritatea oamenilor. Închizând ochii atunci când strănutăm, ne protejăm de particulele de aer care sunt expulzate, evitând orice fel de iritație oculară.

Totodată, în ciuda faptului că este foarte dificil și foarte puțini oameni reușesc, este posibil să strănuți cu ochii deschiși, deși, nu este recomandat să faci acest lucru, deoarece apare o mare tensiune asupra mușchilor, ceea ce poate cauza alte probleme.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Florin Talpan FOTO sportpictures.eu
image
image
image
image
image
image
motanul max universitate vermont facebook jpg
dunare budapesta jpeg
giurgiu 1 jpg
Palatul Normanzilor, Sicilia (@Shutterstock) jpg
insula capri jpeg
pomi fructiferi jpg
4 front carburanti caseta jpg
fiat topolino jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net