Doar agricultorii pasionați știu. Cu ce se stropesc pomii fructiferi în iunie, pentru a avea o recoltă impresionantă

Ultima actualizare:

În luna iunie, îngrijirea pomilor fructiferi devine esențială pentru a asigura o recoltă bogată și sănătoasă. Pe lângă alte activități în livadă, stropirea acestora constituie un pas crucial. Scopul este prevenirea bolilor precum făinarea și protejarea împotriva atacurilor dăunătorilor.

În luna iunie, îngrijirea pomilor fructiferi devine esențială / foto: Pixabay
În luna iunie, îngrijirea pomilor fructiferi devine esențială / foto: Pixabay

Tratamentele fitosanitare preventive aplicate în iunie vizează combaterea diferiților dăunători (cum ar fi viermele mărului și prunului, minatorii, afidele, păduchii lanosi, precum și Păduchelul din San Jose) și a bolilor (monilioză, făinare, pătare albă a frunzelor, rugină la pruni, ciuruire bacteriană și micotică la sâmburoase).

De ce ai nevoie să protejezi pomii de insecte

Pentru a combate insectele, se utilizează diverse produse fitosanitare cum ar fi Mavrij 2 F de la Adama, Movento 100 SC de la Bayer, Coragen de la FMC, Actara de la Syngenta sau Mospilan de la Nippon Soda. Deoarece apariția dăunătorilor este continuă, tratamentul trebuie repetat la intervale de 10-14 zile.

În ceea ce privește combaterea făinării, schimbările de temperatură și umiditate favorizează apariția acesteia. Pentru măr și alte semințoase (păr, gutui), se recomandă utilizarea fungicidelor precum Score, Topsin Topas, Thiovit Jet, Systhane Forte Sulfomat, Clarinet etc. Pentru sâmburoase (cireș, vișin, prun, cais, piersic), se utilizează fungicide precum Karathane Gold, Score, Topsin, Sulfomat. Alte boli pot fi combătute cu fungicide cum ar fi Chorus, Stroby, Folicur Solo, Shavit, Flint, Merpan, Captan, Bravo, Thiovit Jet.

În ceea ce privește fertilizarea, în luna iunie se aplică azot diluat în apă, cu cantități variind în funcție de vârsta și tipul de pom. Alternativ, se poate folosi macerat din gunoi de pasăre pentru cei care preferă metode naturale. În plus, se recomandă adăugarea de fertilizanți foliari pentru a completa tratamentele.

Cum tratezi pomii fructiferi în caz de accidente climatice

În cazul în care au avut loc accidente climatice, precum căderi de grindină, este necesară intervenția cu produse curative cum ar fi Topsin, Captan, Funguran, Alcupral.

Stropirile și alte lucrări în livadă trebuie să fie efectuate în zilele fără ploaie și fără vânt puternic, pentru a asigura eficacitatea tratamentelor. Aplicarea produselor se face cu atenție pentru a acoperi uniform frunzele și pentru a evita scurgerea soluției.

În plus, în luna iunie se recomandă și alte activități precum menținerea vegetației la înălțimi mici prin cosire periodică, aplicarea ultimei doze de azot din necesarul anual, lucrarea solului și tăierea corectă a pomilor tineri.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
casa pixabay jpg
image
image
image
image
image
image
istock vot votare jpg
ritual de deochi png
gradina curte flori istock jpg
1 respiratie urat mirositoare jpg jpeg
man at supermarket jpg
politia rutiera 0 jpeg
zodii pixabay jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net