Drumul de poveste care rivalizează Transfăgărășanul. I se mai spune și „drumul slovacilor”, iar peisajele îți taie răsuflarea

În România există o zonă spectaculoasă, pe care turiștii au numit-o „Transalpina Sălajului” sau „Drumul Slovacilor”. Acest drum se află la granița Sălajului cu județul Bihor și reușește să facă furori printre cei care ajung aici.

„Transalpina Sălajului” sau „Drumul Slovacilor”
„Transalpina Sălajului” sau „Drumul Slovacilor”

Drumul de poveste care întrece Transfăgărășanul

De curând, drumul care rivalizează Transfăgărășanul a fost modernizat și cuprinde peisaje de poveste, dar ascunde și locuri care merită să fie descoperite de călători.

Această zonă, situată pe culmile Munților Plopiș leagă mai multe sate locuite de slovaci, printre care se numără și așezarea sălăjeană, Făgetu. În fiecare sat, turiștii vor fi întâmpinați de numeroși etnici slovaci care și-au păstrat tradițiile. De exemplu, în Făgetu, oamenii te vor servi cu plăcintă tradițională slovacă făcută din cartofi. De asemenea, la hanul de la intrarea în sat vei găsi două camere pentru cazare, unde condițiile sunt optime și nu vei plăti mai mult de 10 euro.

Tainele slovacilor de la Făgetu au început cu 2 secole în urmă, când bărbații blonzi cu ochi albaștri au fost aduși din zone îndepărtate, la granița Sălajului cu Bihorul. La început, românii le spuneau tăuți, pentru că nu se știa cine sunt și de unde provin. Slovacii erau considerați buni tăietori de lemne, întrucât după ce au defrișat o culme de deal, au fost răsplătiți cu pământul de sub pădurea pe care o trimiteau în Imperiu, la Viena. Astfel, slovacii au devenit locuitorii culmilor înalte de la granița celor două ținuturi menționate în rândurile de mai sus. În Prezent, la Făgetu trăiesc 700 de slovaci care și-au păstrat limba, religia, dar și tradițiile.

Ce poți face în zona spectaculoasă din Sălaj 

Turiștii care vin să viziteze această zonă au o mulțime de lucruri de făcut. Aceștia pot degusta mâncarea tradițională slovacă la restaurantul de la intrarea în satul Făgetu și pot explora peisajele pline de viață. De asemenea, pot merge la rezervația de narcise sălbatice înflorite în lunile aprilie-mai sau să viziteze Biserica Sfântul Ștefan Rege, singurul lăcaș de cult romano-catolic din Sălaj. Tot aici există și un Muzeu de Artă Populară, dar poți face o drumeție și la Rezervația Mlaștina.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate Middleton, Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
San Gimignano jpeg
FotoJet (1) jpg
 methode times prod web bin b31d12d4 fbd4 11e9 a4b4 b816768ca711 jpg
Nadia Comăneci și Nicolae Ceaușescu jpeg
cruce  Shutterstock jpg
image png
casa modulara dwelli jpg
partie fara zapada  jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net