Ei sunt indienii de la atelierul auto din Buzău

Ultima actualizare:

România suferă de o lipsă acută de forţă de muncă bine calificată. An după an, cei mai mulţi meseriaşi au ales să plece în Occident, atraşi de salariile consistente. Veniţi de la mii de kilometri, asiaticii încep să lucreze acolo unde românii sunt din ce în ce mai greu de găsit. Zeci de mii de străini au ales ţara noastră, dispuşi să muncească în orice domeniu.

Mecanicii indieni,  lucrători cu experienţă. Foto: Iulian Bunilă
Mecanicii indieni, lucrători cu experienţă. Foto: Iulian Bunilă

Lucrătorii asiatici sunt din ce în ce mai prezenţi pe şantiere, în fabrici, în ateliere, în magazine sau în restaurante, scrie adevarul.ro.

Pe câţiva dintre aceşti muncitori, toţi sosiţi din India, i-am cunoscut într-un service auto din localitatea buzoiană Spătaru. Alungaţi de sărăcie, angajaţii sunt un exemplu de hărnicie şi de bun simţ.

Arvinder are 31 de ani şi este primul dintre indienii sosiţi în atelierul de lângă Buzău. Mecanicul asiatic este apreciat de colegi atât pentru abilităţile sale tehnice, cât mai ales pentru ambiţia de a învăţa rapid să comunice cu ei în limba română.

El a ajuns în ţară acum doi ani, iar la vară se va întoarce în India pentru a se căsători, apoi va reveni împreună cu partenera sa de viaţă. Arvinder ar vrea să muncească în service cât mai mulţi ani, pentru a-şi ajuta familia de acasă. 

„Aici e mai bine. În India sunt mai puţini bani; aici e muncă, dar se câştigă mult mai bine.”, spune lucrătorul.

Asiaticii  fac minuni  în service. Foto: Iulian Bunilă
Asiaticii fac minuni în service. Foto: Iulian Bunilă

În prezent, nu mai puţin de şapte indieni muncesc în atelierul auto din Spătaru. Ultimii, patru la număr, au ajuns astă-vară.

Pentru cele opt ore de muncă în service, ei primesc salarii de 700 - 900 de dolari (3.200 - 4.100 de lei), în funcţie de experienţă şi de nivelul de pregătire. „Am selectat meseriaşi în urma unor filmări primite din India. Băieţii veniţi aici sunt foarte buni. Au fost câteva probleme cu adaptarea la sculele noastre, care sunt mai moderne decât cele folosite de ei în ţara natală.”, explică Marian Bichir, proprietarul atelierului din Spătaru.

Românul  Ştefan  şi indianul  Arvinder,  şi colegi,  şi prieteni. Foto: Iulian Bunilă
Românul Ştefan şi indianul Arvinder, şi colegi, şi prieteni. Foto: Iulian Bunilă

În vârstă de 25 de ani, Manpreet are diplomă de inginer obţinută în India. Ca şi compatrioţii săi, a ales să plece în căutarea unui serviciu mai bine plătit. Se află de patru luni în România şi s-a obişnuit atât de bine cu oamenii şi cu limba acestei ţări, încât a devenit translator pentru colegii săi.

„Încerc să vorbesc româneşte cât mai bine, ca să mă înţeleg cu şeful şi cu lucrătorii români. Toţi banii câştigaţi aici îi trimit familiei mele, în India. Mâncarea e bună la voi, totul e bine în România.”, zâmbeşte indianul.

Manpreet şi colegii săi locuiesc într-o casă pe care angajatorul a construit-o în aceeaşi curte cu atelierul auto. Tot aici au şi bucătăria, unde iau trei mese pe zi. Mecanicii discută cu rudele din India de două - trei ori pe zi, prin apel video, ca să-şi potolească dorul de casă. Manpreet mărturiseşte că nepoţelul de 5 anişori îi lipseşte cel mai mult.

Manpreet discută  în fiecare zi  cu familia. Foto: Iulian Bunilă
Manpreet discută în fiecare zi cu familia. Foto: Iulian Bunilă

La final de 2022, cei şapte muncitori din India se bucură din plin atmosfera de sărbătoare din oraşul Buzău. Angajatorul le-a promis excursii şi câteva mese festive până la sfârşitul anului.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Sistem PAtriot   exercitiu militar   Foto FAcebook MApn Lt  Radu Chirilă jpg
image
image
image
image
image
image
pablo picasso si olga captura video jpg
pilot pixabay jpg
Louis Vuitton jpg
coriandru bun jpg
Plajă din Mamaia foto OPMCTA jpg
image png
oarasul interzis china pixabay jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net