Era una dintre cele mai mari fabrici din lume! Ce s-a întâmplat cu locul din Capitală unde se produceau diamante pe vremea lui Ceaușescu

Înainte de Revoluție, în zona Capitalei unde astăzi găsim mall-ul Afi Palace Cotroceni, se găsea o fabrică care, la prima vedere, nu părea a fi foarte diferită față de nenumăratele alte fabrici din țara noastră. Dar, acest loc era unul unic în sud-estul Europei, dintr-un motiv complet neașteptat: aici se făceau diamante!

Fabrica era una dintre cele mai mari din lume înainte de Revoluție
Fabrica era una dintre cele mai mari din lume înainte de Revoluție

Fabrica de diamante din Capitală a dispărut după Revoluție, dar în perioada ei de glorie, ea producea unele dintre cele mai bune diamante sintetice din întreaga lume. Această fabrică, un proiect unic pentru această zonă a Europei, a fost deschisă vreme de trei decenii, având sediul pe Bulevardul Timișoara, în apropiere de zona în care astăzi găsim Afi Palace Cotroceni.

În perioada în care a fost operațională, această fabrică incredibilă era faimoasă în toată lumea, iar cantitatea de diamante produse era atât de mare, încât fabrica din București era clasată pe locul patru, în întreaga lume. Iar atunci când vine vorba despre calitatea diamantelor, fabrica din Capitală se clasa pe locul trei, de-a lungul lumii.

În București era operațională o fabrică de diamante

Se pare că Ceaușescu a decis ca această fabrică să fie construită în Capitală după ce a primit rapoarte de la agenți ai României ce fuseseră trimiși dincolo de hotare, pentru a culege informații din țări precum Germania și Suedia.

Acest proiect a căpătat viață în 1974, iar fabrica avea numele oficial de „Regia Autonomă a Ministerului de Interne” Dacia. Fabrica furniza echipamente moderne șantierelor din Capitală, producând și aparatură ce tăia mai ușor materialele din care erau construite blocurile.

Fabrica era renumită în întreaga lume

Chiar și utilajele care săpau metroul din București, sau care forau rezerve de petrol și gaze naturale aveau nevoie de diamante, iar această fabrică oferea materiale din plin. În 1980, din acest loc plecau 10 milioane de carate, iar 5 ani mai târziu, în 1985, producția ajunsese la 20 de milioane de carate.

Din păcate, după Revoluție, fabrica de diamante a intrat într-un declin încet, care a culminat cu anul 2010, atunci când acest loc unic a fost închis. În locul fabricii, în 2011 s-a deschis Terra Park, un proiect care a falimentat în scurt timp.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Mette Marit, Prințesa Ingrid și Prințul Haakon, GettyImages jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
shutterstock 2253052159 jpg
Tumulii de la Apold   O posibilă necropolă celtică jpeg
raiffeisen
vlad ciurea digi24
catena jpg
plante jpeg
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
legume jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net