Este sau nu interzis să consumăm băuturi alcoolice în Postul Paștelui? Ce spun preoții despre acest obicei
Postul Paștelui a început pe 3 martie și va ține până pe data de 19 aprilie 2025. În această perioadă, credincioșii trebuie să respecte o mulțime de reguli și tradiții, mai ales în privința consumului de alcool.

Cu siguranță vă întrebați ce spune Biserica Ortodoxă despre consumul de alcool în perioada postului. Ei bine, se spune că în acest interval nu ai voie să bei alcool sau să fumezi. Postul nu înseamnă înfrânarea doar de la anumite alimente, ci și de la bere sau vin.
Se știe deja faptul că vinul are un rol deosebit în tradiția creștină, iar în vremurile străvechi, această băutură era singura consumată. Calendarele bisericești și cărțile de cult precizează dezlegarea la vin în anumite zile de post, însă nu apar mențiuni cu privire la alte tipuri de băuturi alcoolice.
Băuturile spirtoase, complet interzise în Postul Paștelui
Atunci când este dezlegare, se pot consuma doar 4 pahare de vin: două ziua și două seara. Orice alt fel de băutură spirtoasă ar trebui complet evitată în perioada postului. Biserica Ortodoxă admite consumul de băuturi fermentate mai slabe, precum berea, însă alcoolul tare nu se încadrează în meniul creștinilor care respectă postul în adevăratul sens al cuvântului.
„Creștinul care dorește să țină Postul Mare cu nevoință mai strictă ar trebui să bea vin (alcool) numai în zilele în care este dezlegare. Socotesc că dezlegările ar putea fi extinse și către alte tipuri de băuturi alcoolice (bere, ‘tării’ etc.). Chiar și așa, cred însă că ar trebui evitat consumul de băuturi spirtoase și ar fi bine să se consume numai vin (eventual bere)”, spune un preot în rubrica „Întreabă preotul” de pe Doxologia.ro.
Totodată, preotul a precizat că toate acestea sunt recomandări, și nu obligații. Creștinii au dreptul să aleagă dacă vor ține postul ca la carte sau dacă vor respecta toate regulile Bisericii Ortodoxe în această privință.
„Ține cont că toate acestea sunt recomandări și nu obligații. Fiecare creștin se nevoiește în post atât cât vrea, poate, știe și înțelege”, adaugă el.