Spectacol extrem de rar pe cer. 5 planete se vor alinia pentru 5 zile. Iată când și cum puteți vedea

Ultima actualizare:

Când, unde și cum se poate vedea alinierea rară a 5 planete pe cerul nopții care va avea loc la sfârșitul lunii martie. Nu ratați parada planetelor de pe cer, scrie NASA care anunță că alinierea celor cinci planete Jupiter, Mercur, Venus, Uranus și Marte alături de Lună este extrem de rară.

Alinierea planetelor începând cu 25 martie. Foto: NASA
Alinierea planetelor începând cu 25 martie. Foto: NASA

Jupiter, Mercur, Venus, Uranus și Marte sunt setate să se alinieze într-o formațiune de arc în nopțile începând cu 25 martie până pe 30 martie, alături de Lună, scrie Insider.

Jupiter se poate scufunda în apusul soarelui și se poate pierde în lumina soarelui după data de 28, așa că urmărește să vezi acest eveniment cosmic relativ rar până la această dată.

Dacă doriți să vedeți toate cele cinci planete într-o singură noapte, sincronizarea, cerul întunecat și o vedere clară a orizontului sunt esențiale.

Cum să te pregătești pentru parada planetară

Probabil că puteți vedea unele dintre aceste planete din oraș. Venus va fi cel mai ușor de observat cu ochiul liber, deoarece este al treilea obiect cel mai luminos de pe cer, după Soare și Lună.

Cu toate acestea, unele dintre celelalte planete, cum ar fi Uranus și Mercur, pot fi mai greu de văzut. Oferă-ți cele mai bune șanse depărtându-te de luminile orașului, într-un loc cu cer întunecat, înainte de apus. Asigurați-vă că verificați vremea și planificați o seară fără nori.

Amplasat într-un loc cu o vedere clară, neobstrucționată asupra orizontului vestic – fără munți sau clădiri care să blocheze apusul! Va trebui să priviți jos la orizont pentru a observa Jupiter și Mercur.

Majoritatea planetelor se vor putea vedea cu ochiul liber

În timp ce majoritatea planetelor ar trebui să fie vizibile cu ochiul liber, probabil că veți avea nevoie de un binoclu sau chiar de un telescop pentru a vedea Uranus și pentru a obține procesiunea completă de cinci planete.

O modalitate ușoară de a identifica planetele este să descărcați o aplicație de astronomie precum Sky Tonight sau SkySafari, care vă va arăta exact unde se află fiecare planetă pe cerul nopții.

Unde să te uiți și la ce să te aștepți în orele de după apus

La scurt timp după ce Soarele coboară sub orizont, priviți spre vest. Pe cer, unde Soarele tocmai apune, Jupiter și Mercur vor apărea unul lângă altul.

Cele două planete vor putea fi vizibile doar pentru mai puțin de o oră după apusul soarelui. După aceea, se vor scufunda sub orizont și nu le vei mai putea vedea.

Acum este timpul să admiri Venus – cel mai strălucitor obiect asemănător cu o stea de pe cerul nopții, poziționat deasupra lui Jupiter – și să-l cauți pe Uranus cu binoclul tău.

Uranus va fi deasupra și la stânga lui Venus, foarte aproape. Veți putea vedea cel mai bine planeta mai slabă după ce toată lumina soarelui a dispărut de pe cer, luând cu ea pe Jupiter și Mercur. Veți avea la dispoziție o oră, maxim două să-l căutați înainte să se aseze sub orizont.

Vei avea destul timp să vezi planeta roșie, Marte. Va apărea roșu aprins și sus pe cerul de sud-vest, deasupra semilunii și ușor la stânga acesteia din 25 până în 27 martie, apoi sub Lună pe 28 martie și mai departe.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net