Există viață după divorț? Iată ce spun psihologii

Ultima actualizare:
Daniela Dumitrescu, psiholog clinician și psihoterapeut, ne-a dezvăluit câteva dintre problemele cu care se confruntă cuplurile în timpul pandemiei
Daniela Dumitrescu, psiholog clinician și psihoterapeut, ne-a dezvăluit câteva dintre problemele cu care se confruntă cuplurile în timpul pandemiei

Viaţa ne poate pune uneori în faţa unor situaţii nedorite, aşa cum este divorţul de persoana pe care, la un moment dat, am iubit-o foarte mult. Divorţul reprezintă actul definitiv de desfacere a căsătoriei. Dacă se întâmplă să ajungi la divorţ înseamnă că este o decizie de care aveai nevoie, luată pe propria răspundere.

Chiar dacă nimeni nu priveşte cu ochi buni divorţul, de cele mai multe ori s-a dovedit a fi cea mai bună decizie pe care o poţi lua către o viaţă mai liniştită, către un nou început alături de o persoană care să te merite. Important este să înveţi din propriile greşeli şi să îţi dai seama ce anume a dus la această ruptură, pentru a şti pe viitor ce trebuie să corectezi şi ce trebuie să eviţi. Există viaţă după divorţ? Daniela Dumitrescu, psiholog şi psihoterapeut, ne spune că da.

"Cu siguranță! Și uneori poate fi chiar mai bună decât cea de dinaintea lui! Cu toate acestea, divorțul nu este o experiență plăcută, ci din contră poate fi destul de dureroasă. Poate că vă întrebați ce este până la urmă atât de dureros, mai ales când ai conștiința faptului că lucrurile nu stăteau deloc bine între voi doi. Ei bine, adesea este dureros nu faptul că părăsim relația existentă, care știm la nivel conștient că nu merge, ci mai ales pentru că ne este dificil să renunțăm la viitorul pe care l-am creat în mintea noastră legat de acel partener, la ceea ce am crezut că se va întâmpla cu viața noastră, la visul acela clasic de a îmbătrâni împreună fericiți, alături de doi copii frumoși. Prin urmare, este extrem de dureros să accepți că ceea ce ți-ai imaginat nu va mai fi posibil și crezi că viitorul tău este ruinat. Atâta timp cât suntem în relație, chiar dacă ea este foarte dificilă, chiar dacă nu ne mai simțim bine în ea, păstrăm cumva speranța că poate se va întâmpla ceva, poate își va da seama celălalt ce minune pierde și se va întoarce spășit, realizând acel vis comun inițial. Din păcate, astfel de scenarii sunt în filmele romantice și tocmai de aceea sunt doar în filme, pentru că nu se prea întâlnesc în viața reală. Filmele (mai ales cele romantice) sunt povești pentru adulți, care întrețin iluzii deșarte.


    Daniela Dumitrescu, psiholog clinician și psihoterapeut, ne-a dezvăluit câteva dintre problemele cu care se confruntă cuplurile în timpul pandemieifoto: arhivă personală
Daniela Dumitrescu, psiholog clinician și psihoterapeut, ne-a dezvăluit câteva dintre problemele cu care se confruntă cuplurile în timpul pandemieifoto: arhivă personală

Revenind la ideea de separare, iată cum nimeni nu ne pregătește și pentru finaluri, despărțiri, sepărări, deși viața înseamnă și aceste experiențe de viață. O relație se naște, trăiește și moare, ca orice altă formă de existență. Are o viață a ei, iar dacă noi nu știm să o îngrijim, să o hrănim, să o protejăm se va degrada poate chiar mai repede decât sentimentele noastre. Uneori, un simplu gest nepotrivit sau un cuvânt greu spus în momente de furie pot să vulnerabilizeze suficient de mult relația încât din acel moment să alunece pe o pantă descendentă.

Divorțul nu trebuie privit ca un eșec

Divorțul nu este un eșec, așa cum este poate încă perceput în societate, ci mai degrabă este maturitatea faptului că înțeleg, decid și îmi asum că această relație îmi face mai mult rău decât bine, prin urmare îmi este mai bine în afara ei, decât în ea. Uneori pot să am încă sentimente puternice pentru celălalt, ceea ce îngreunează închiderea relației, pentru că trăim încă în mitul că dragostea este suficientă și poate înfrunta orice. Doar că acest „orice” se împotmolește brusc la: „iar n-au dus gunoiul?”.

Închiderea unei relații poate să însemne deschiderea relației cu tine, redescoperirea acelor zone pe care poate le-ai lăsat în urmă pentru a te dedica cuplului, reapropierea de Sine, reconectarea cu ceea ce poate nici nu mai știati că ești. După tumultul separării, vei descoperi o liniște pe care poate nici o mai credeai posibilă, o așezare interioară care cere ascultate și înțelegere și care te va ghida în alegerile viitoare.

Minunat ar fi să ne putem separa senin și tandru, înțelegând, fără resentimente și reproș, că drumul nostru comun s-a sfârșit, că suntem ceea ce suntem acum și pentru că el a existat și că va face parte din noi toată viața. Există viață după divorț și calitatea acesteia va depinde de felul în care așterni acest moment în curgerea ta biografică, luând de acolo ce ai de luat, de învățat, de crescut și pornind apoi mai departe spre cele mai nebănuite aventuri ale vieții",  a spus Daniela Dumitrescu, psiholog clinician, psihoterapeut CBT & Schema Therapy, specialist comunicare relațională și președinte-fondator al Institutului de Formare și Educare Relațională, precum și autoarea blogului Fericiți cei ce comunică.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
image png
venice 2855264 1280 jpg
cozi ceausescu jpg
orasul 5 min danemarca  jpg
Produse Lidl pe raft - magazin FOTO Shutterstock
Parlamentul European si Iohannis   sala goala FOTO Radu Eremia jpg
oala presiune jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net