Expresia banală din limba română care dă bătăi de cap străinilor: „Poate să aibă alt sens?”

Vorbitorii de limbă engleză care încearcă să învețe limba noastră ne spun că româna nu se numără printre limbile de pe glob ce sunt dificil de învățat. Cu toate acestea, există unele expresii neașteptate care reușesc să bage în ceață străinii care doresc să vorbească română.

Expresia care induce în eroare străinii / foto: IStock
Expresia care induce în eroare străinii / foto: IStock

Dacă am compara româna cu alte limbi de pe glob, cu siguranță că am observa că graiul nostru nu este unul foarte dificil de învățat. Iar acest lucru l-au remarcat și vorbitorii de limbă engleză care doresc să se familiarizeze cu româna, din diverse motive. Cu toate acestea, unele expresii reușesc să provoace confuzie străinilor, care apelează la ajutorul vorbitorilor nativi pentru a înețelege mai bine cum le pot folosi corect, din punct de vedere gramatical.

Iar potrivit informațiilor oferite de către cei de la adevarul.ro, o astfel de expresie dificilă este și „acuşi vi-l trimit”. Se pare că un cetățean bulgar, Hristoval, a rămas foarte confuz după ce a auzit această expresia, așa că a întrebat pe grupul de Facebook „Learn to Speak Romanian” dacă acesta mai are și un alt sens în afară de „ți-l trimit imediat.”

Expresia care induce în eroare străinii

„«Acuși vi-l trimit» – această frază este dată ca exemplu pentru dativul etic, dar pentru mine are sens doar în citirea literală, cu folosirea obișnuită a dativului exprimând obiectul indirect. Poate să aibă un alt sens, de exemplu, altul decât «ți-l trimit imediat»?”, a întrebat Hristoval, pe grupul de Facebook. Din fericire pentru acesta, un alt utilizator i-a răspuns imediat. „Acesta este singurul sens”, a comentat drept răspuns celălalt utilizator.

Un alt internaut chiar a spus faptul că dativul etic nu este chiar atât de important, în limbajul comun. „Este destul de învechit și este puțin probabil să-l întâlnești în conversațiile de zi cu zi. Este folosit mai ales în cărți, în care naratorul (sau, mai general, vorbitorul) încearcă să se introducă în conversație”, scrie acesta, însă alți membri ai grupului l-au contrazis.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
image png
image
image
image
image
image
image
FotoJet (14) jpg
euro valuta bani pixabay jpg
tanara din Cuba mutata in Romania jpg
test de inteligenta jpg
tir-shutterstock_1610700505
femeie curatenie rufe de calcat fier 7 12 2009 4 07 57 pm jpeg
FotoJet (8) jpg
Plaja Samskara jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net