Fă aprovizionarea de iarnă! Iată cum să păstrezi legumele

Ultima actualizare:

Luna noiembrie aduce şi ultimele legume de toamnă, iar acum e momentul să-ţi umpli cămara cu provizii pentru sezonul rece.

Reporterii Click! au dat o tură prin pieţe şi magazine şi îţi spun ce găseşti pe tarabe, cât te costă, cum alegi cele mai bune legume şi cum le depozitezi corect. Iată tot ce trebuie să ştii!

Varza se depozitează în balcon

Varza este o legumă care rezistă foarte bine la temperaturi scăzute. De aceea, poţi cumpăra varză în cantităţi mai mari şi o poţi depozita chiar în balcon, într-un loc uscat şi răcoros. Varza nu se alterează foarte repede, astfel, o poţi ţine câteva săptămâni fără riscul de a se strica.

Nu cumpăra sfeclă lovită

Sfecla roşie se consumă, de obicei, în salate, iar medicii o recomandă pentru consumul zilnic în stare proaspătă sau sub formă de suc. Când cumperi sfeclă, asigură-te că nu prezintă pete de culoare închisă, nu este lovită sau zgâriată. Altfel, se va altera rapid şi le va afecta şi pe cele din jurul său. După ce ai cumpărat sfeclă roşie de la piaţă, depoziteaz-o într-un loc uscat, răcoros şi întunecos. Cel mai indicat este să o pui în frigider. Sfecla poate fi consumată atât crudă în salate, cât şi coaptă. Este recomandată în mod special pentru cei anemici.

Păstârnacul se păstrează la rece

Păstârnacul se consumă proaspăt sau în piureuri, supe şi ciorbe. Acesta se păstrează în frigider sau se aşază în cutii cu pământ sau nisip, la temperaturi scăzute. Păstârnacul este una dintre cele mai cunoscute legume care apar în luna noiembrie.

Ţelina rezistă proaspătă 7 zile

Ţelina se foloseşte în piureuri, supe şi salate. Se depozitează într-un loc întunecos şi răcoros. Este recomandat să fie ţinută ori în frigider, ori în balcon, dacă acesta nu este închis. Ţelina rezistă în stare proaspătă aproximativ 7 zile, după care se va veşteji şi înmuia. Ţelina este extrem de benefică pentru buna funcţionare a ficatului, care este uzina de detoxifiere principală a organismului. 

Hreanul se ţine într-un loc întunecat

Hreanul este folosit pentru aromarea sau condimentarea unor mâncăruri gătite sau salate, iar în această perioadă îl găseşti pe toate tarabele din piaţă. Hreanul nu poate lipsi de pe lista legumelor de noiembrie. Această legumă energizează, te fereşte de răceală şi ajută la circulaţia sângelui. Hreanul se depozitează în frigider, într-un loc uscat şi întunecos. Fiind o rădăcinoasă, se păstrează proaspăt mai mult timp.

Dovleacul pentru plăcinte

Dovleacul poate fi folosit la diferite mâncăruri şi dulciuri de casă: supe, sucuri, piureuri, tarte, plăcinte sau prăjituri. În această perioadă, dovleacul nu trebuie să-ţi lipsească din meniu, deoarece este foarte bogat în carotenoizi şi alţi nutrienţi valoroşi care protejează ficatul, stomacul, vezicula biliară şi prostata.

Ciupercile, în locul produselor din carne

Ciupercile sunt suculente, aromate şi pline de vitamine. De asemenea, reprezintă o alternativă perfectă în regimurile vegetariene, înlocuind cu succes proteinele. Ciupercile sunt legumele de bază dacă vei ţine post. 

Câţi bani trebuie să scoţi din buzunare

  • Hrean: 10 lei kg
  • Dovleac: 1-2 lei kg
  • Varză: 2 lei kg
  • Praz: 3 lei kg
  • Ardei iute: 10 lei kg
  • Conopidă: 1,5-2 lei kg
  • Sfeclă: 2-3 lei kg
  • Gogonele: 1-1,5 lei kg
  • Gogoşari: 3-5 lei kg
  • Vinete: 2,3-4 lei kg
  • Gutui: 4-5 lei kg
  • Prune: 3,5-4 lei kg
  • Mere: 2,5-4 lei kg
  • Struguri: 4-5 lei kg
  • Castraveţi cornişon: 4 lei kg
  • Ţelină: 5 lei kg

Reţeta de varză murată 

simeon stalpnicul png

Se aleg verze cu frunza subţire şi se depozitează o săptămână într-un loc răcoros şi întunecat. Apoi, se curăţă verzele de frunzele veştejite şi de cotor şi se îndeasă în butoi, cât mai compact. Tot în butoi punem hrean, mărar uscat, boabe de porumb şi o gutuie tăiată. Deasupra verzelor se aşază câteva scândurele care să le ţină sub saramură. Apoi se pregăteşte saramura: la 1 l de apă se pun 50 gr de sare. Se ţine butoiul într-un loc cald până când începe fermentaţia. Apoi, se dă la rece şi se vântură periodic.

Pastă de hrean 

simeon stalpnicul png

Ai nevoie de 1 kg de hrean curăţat, 400 ml oţet, 600 g zahăr, 4 linguri sare şi 500 ml apă. Hreanul se dă prin răzătoare, iar apoi se pune într-un blender şi se pasează bine.  Adaugă apa şi mixează din nou. Compoziţia se dă la cuptor 10-15 minute, se scoate şi se mixează iar. Se adaugă oţetul, zahărul, sarea şi se amestecă toate ingredientele. Pasta de hrean se toarnă în borcane pe care apoi le capsezi şi le aşezi în cămară, la loc răcoros şi întunecos. 

  •  

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
1280px Podul de la Cernavodă distrus în 1916 jpg
poligon explozie jpg
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
lidl jpg
profi1 jpeg
cna consiliul national al audiovizualului Foto Facebook jpg
masina electrica
image
actualitate.net
image
actualitate.net