Fără poluare acasă. Cum poți menține aerul curat în locuință

image
Persoanele sensibile la alergeni sau cu probleme respiratorii pot avea de suferit.foto: Shutterstock

Poate părea plăcut să stai în casă, la căldură, mai ales în timpul lunilor de iarnă, când afară e mai frig. Cu toate astea, persoanele sensibile la alergeni sau cu probleme respiratorii pot avea de suferit. Camerele mai puțin aerisite și sistemele de încălzire pot mări cantitatea de acarieni din casă, care într-un final duc la neplăcutele alergii.

La sfârșitul iernii și la începutul primăverii poate fi încă prea rece să deschizi geamurile pentru a aerisi ca la carte, așa că, în timp ce aștepți vremea mai caldă, trebuie să găsești alte modalități de a îmbunătăți aerul în care îți petreci cea mai mare parte a timpului. Aerul mai curat îți scade șansele de a resimți simptomele astmului, ale alergiilor și te poate ajuta să respiri mai ușor.

Deși nu este posibil să elimini toți alergenii din casă, poți să le reduci numărul considerabil prin câteva schimbări simple. Iată care sunt acestea:

Păstrează curățenia

O casă curată ar putea fi o casă mai sănătoasă. Curățenia trebuie făcută corect, iar eforturile tale trebuie să se îndrepte mai ales înspre eliminarea prafului sau a părului de animale, dacă este cazul. 

Podeaua și covorul sunt cele mai expuse și se murdăresc cel mai repede, așa că dacă acestea sunt curate, la fel va fi și mare parte din casa ta. Cea mai simplă și ușoară metodă pentru a îngriji podeaua și covorul este să dai cu aspiratorul cel puțin o dată sau de două ori pe săptămână. Pentru o curățenie eficientă și rapidă alege un aspirator performant.

Un aspect foarte important de care trebuie să ții cont este și schimbarea lenjeriilor de pat, draperiilor și a altor obiecte care pot atrage alergenii, mai ales dacă ai animale. Acestea pot fi spălate la temperaturi de 50 de grade Celsius. De asemenea, asigură-te că este ordine în casă, astfel vei curăța mai ușor.

Foarte important este să ai grijă cum usuci rufele pentru că ele pot crea umezeală și acest lucru poate favoriza apariția mucegaiului. Un uscător de rufe te scapă însă ușor de această problemă.

Schimbă-ți filtrele

Dacă ai un sistem de încălzire cu aer cald, asigură-te că schimbi filtrele în mod regulat. Filtrele electrostatice pot favoriza acumularea prafului și a altor iritanți. De asemenea, e importantă curățarea canalelor.

Dacă poți, alege un filtru de aer calitativ. El poate face o diferență uriașă, îmbunătățind aerul din interior. Dacă vrei să afli care se potrivește cel mai bine spațiului și nevoilor tale, discută cu un tehnician pentru mai multe explicații.

Păstrează ghivece cu plante afară dacă ai alergii

image
În timp ce unele plante sunt cunoscute pentru că îmbunătățesc calitatea aerului interior datorită eliberării de oxigen, altele pot declanșa alergii celor predispuși.

Chiar dacă ele arată bine, plantele pot colecta și hrăni acumularea de mucegai. Astfel că dacă ai probleme cu alergiile, e de preferat să le eviți. 

În timp ce unele plante sunt cunoscute pentru că îmbunătățesc calitatea aerului interior datorită eliberării de oxigen, altele pot declanșa alergii celor predispuși.

Investește într-un purificator de aer

Dacă ești nevoit să trăiești în casă cu ceva ce îți provoacă alergii (de exemplu animalul de companie), un purificator de aer te poate ajuta mai mult decât îți închipui. Poziționat în zona cea mai folosită din casă, acesta ar putea colecta o parte din factorii iritanți. Cu siguranță nu vei scăpa complet de aceștia, însă ei vor fi mai puțini și astfel aerul va fi mai curat.

De asemenea, folosește un dezumidificator în zonele cu umezeală, cum ar fi subsolul, pentru a preveni formarea mucegaiului. Asigură și băile, ele fiind de asemenea, o sursă de acumulare a mucegaiului.

Aerisește cât de des poți

Chiar și în perioada rece, e bine să deschizi ferestrele pentru ca aerul proaspăt să intre în camere. Indicat ar fi să faci acest lucru zilnic, dimineața. De asemenea, în cazul unei zile însorite, e indicat să dai draperiile la o parte cât mai mult. Lumina soarelui descurajează apariția acarienilor în casă.

Așadar, cu puțină disciplină poți avea un aer mai curat acasă.

cub ionita si viorica de la clejani (1) png
cub andreea berecleanu eva zaharescu png
FotoJet (1) jpg
colaj loredana groza jpg
Athos Salome jpg
cub cristian arsinel png
cub arsinel fii png
FotoJet jpg
Soldati rusi in regiunea Herson FOTO Profimedia
bank
image
image
image
image
florin zalomir
calendar ortodox 2021 04 octombrie sfantul mucenic ierotei episcopul atenei png
gaze Sursă foto: Profimedia
index webp
foto 1 bec economic jpg
Regele Charles cu ochii in lacrimi la funeraliile reginei Elisabeta  Foto Gettyimages jpg