Femeia care a supraviețuit atât scufundării Titanicului, cât și navei HMHS Britannic și RMS Olympic. Cine a fost „Domnișoara de Nescufundat”

De trei ori supraviețuitoare! Violet Jessop, însoțitoare de bord pe Titanic și asistentă medicală pe vasul Britannic, a fost una dintre cei 706 supraviețuitori ai tragediei din noaptea de 14-15 aprilie 1912. De fapt, Violet a lucrat pe toate cele trei nave din clasa Olympic și a supraviețuit tuturor celor trei incidente majore de pe fiecare dintre ele: Coliziunea RMS Olympic cu HMS Hawke, scufundarea Titanicului și scufundarea HMHS Britannic.

Violet Jessop, de trei ori supraviețuitoare / foto: arhiva Click!
Violet Jessop, de trei ori supraviețuitoare / foto: arhiva Click!

Violet Constance Jessop s-a născut în orașul argentinian Bahia Blanca pe 2 octombrie 1887 și a fost prima fiică din cei 9 copii ai unor imigranți irlandezi, William și Katherine Jessop. Fetița era foarte bolnavicioasă și probabil a suferit de tuberculoză, dar și-a petrecut o mare parte din copilărie ocupându-se de frații mai mici pe care i-a îngrijit cu mult devotament.

Una dintre cei 706 supraviețuitori ai Titanicului

Violet și-a pierdut tatăl când a împlinit 16 ani, care a murit din cauza complicațiilor după o operație, iar în acel moment mama ei s-a mutat în Anglia cu copiii. Fata a urmat școala la o mănăstire, dar Katherine a fost nevoită să lucreze pe o navă pentru a-și întreține familia, așa că Violet, având în continuare grijă de frații ei, a renunțat în cele din urmă la școală, a solicitat un loc de muncă ca însoțitor de bord și a semnat primul ei contract cu Royal Mail Line la vârsta de 21 de ani, devenind stewardeză pe vasul Orinoco.

În 1991, după trei ani, a fost angajată de compania White Star și s-a îmbarcat pe RMS Olympic, cea mai mare navă comercială din acea vreme. Violet se afla la bord când nava s-a ciocnit cu vasul de război britanic HMS Hawk, pe 20 septembrie 1911. Nu a vorbit despre acest eveniment niciodată și a continuat să lucreze pe navă până când a fost transferată la RMS Titanic în aprilie 1912. Femeia, care avea 24 de ani atunci, a detaliat în memoriile sale cum s-au desfășurat lucrurile imediat după impactul aisbergului cu Titanicul. Violet a spus că unul dintre ofițeri i-a cerut să urce pe punte pentru a servi drept model pentru pasagerii care nu vorbeau engleza și care nu puteau urma instrucțiunile căpitanului Smith la portavoce.

De asemenea, a precizat că a văzut cu ochii ei cum echipajul a îmbarcat femeile și copiii în bărcaile de salvare. Mai târziu, i s-a spus să urce pe barca numărul 16 și unul dintre ofițeri i-a pus un copil în brațe. În dimineața următoare, când supraviețuitorii au ajuns la bordul RMS Carpathia și au pornit spre New York, o femeie, probabil mama copilului, l-a luat fără a scoate un cuvânt.

Asistentă medicală pe vasul Britannic

Violet s-a întors mai târziu la Southampton, unde a lucrat ca asistentă medicală pentru Crucea Roșie britanică în timpul Primului Război Mondial. În dimineața zilei de 21 noiembrie 1916, femeia se afla la bordul HMHS Britannic, sora Titanicului, care a fost transformat într-o navă-spital. Vasul s-a scufundat în Marea Egee după ce a avut loc o explozie inexplicabilă la bord fiind, probabil, lovită o mină de adâncime. Nava a fost acoperită de apă în doar 55 de minute, iar din cele 1.066 de persoane de la bord, 32 au murit în dezastru.

La acea vreme, autoritățile britanice au presupus că nava a fost fie lovită de o torpilă, fie a lovit o mină plantată de germani, dar teoriile conspirației sugerează, de asemenea, că britanicii și-au scufundat nava.

În timp ce Britannic-ul se scufunda, Violet Jessop și alți pasageri care fuseseră urcați în bărcile de salvare au fost aproape uciși de elicele vaporului, asistenta a sărit în apă și s-a lovit destul de puternic la cap, dar, din fericire, a supraviețuit și de această dată, la fel ca și Arthur John Priest și Archie Jewell, alți doi supraviețuitori ai Titanicului care erau, de asemenea, la bord și au scăpat de moarte și acum.

Violet a murit la 83 de ani

Ajunsă la vârsta de 40 de ani, la sfârșitul anilor 30, Violet Jessop s-a căsătorit, dar a divorțat după scurt timp, potrivit Encyclopedia Titanica. A continuat să lucreze ca stewardesă până la pensionare, în 1950, la vârsta de 63 de ani. Numită deseori în presă „Domnișoara de Nescufundat” sau „Regina corăbiilor care se scufundă”, Violet s-a stins din viață de insuficiență cardiacă pe 5 mai 1971, la vârsta de 83 de ani, în Anglia.

În perioada care a urmat momentului retragerii ei din domeniul care a făcut-o faimoasă dar pe care l-a și servit cu dedicație și pasiune, Violet Jessop este citată de presa internațională povestind cum, într-o noapte, a fost trezită de țârâitul unui telefon: „Ați salvat un copil când s-a scufundat Titanicul?”, a întrebat vocea de femeie care sunase. „Da”, a răspuns Violet. Persoana de la celălalt fir al telefonului i-a replicat: „Eu sunt copilul pe care l-ați salvat”. Din păcate, nu s-a aflat identitatea celei pe care Violet o luase cu ea în barca de salvare a Titanicului, ținând-o strâns în brațe.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Nicolae și Alina ai României colaj foto OK Magazine si Facebook jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
orase din romania colaj pixabay jpg
padure pixabay jpg
Gara de Nord din Timişoara înaintea demarării lucrărilor de modernizare FOTO Both
Fabrica auto FOTO Shutterstock jpg
ana maria bader dailymail webp
foto pnl negocieri guvern jpg
ceausescu revelion jpg
giuliano stroe 8 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net