Floarea spectaculoasă cu miros de vișine. Crește în Carpați, iar locul e considerat „paradisul roz"

Ultima actualizare:

În Bucovina, în această perioadă, a înflorit bujorul de munte. Crestele înalte ale Carpaților sunt de un roz aprins superb care încântă privirile turiştilor. Dacă vreţi să vedeţi floarea rară trebuie să vă grăbiţi, însă. Și nu uitaţi, dacă mergeţi să vedeţi bujorii, nu-i rupeţi. Orice acţiune care deteriorează tufele duce la amenzi usturătoare, scrie adevărul.ro.

Bujorul roz crește pe crestele înalte ale Carpaților Foto: Shutterstock
Bujorul roz crește pe crestele înalte ale Carpaților Foto: Shutterstock

Bujorii de munte, pe cale de dispariție

Crestele munţilor Carpați oferă un spectacol plin de culoare. Aici, la înălţime, pajişti întregi au fost împânzite de bujori de munte, o floare cu petale mici şi roz, care poate fi admirată doar pentru o scurtă perioadă şi doar în anumite zone. 

An de an, turiştii vin să admire şi să fotografieze bujorul de munte care creşte numai în Carpaţii Meridionali şi Carpaţii Orientali. 

Bujorul roz, specie protejată

Cunoscut şi sub numele de Rhododendron sau Smârdar, bujorul de munte este o specie protejată în ţara noastră. Cu toate acestea, sunt destui turişti care smulg florile din care apoi prepară ceaiuri care ar trebui să aibă virtuţi terapeutice. Legea prevede că amenda poate să depășească și suma de 3000 de lei. 

Ce miros are bujorul roz de munte

Mirosul bujorului este asemănător vişinelor și simți cum inundă întreg locul. Tufele ce se regăsesc pe crestele Carpaţilor au vârste cuprinse între 30-40 de ani, moment în care abia ating înălţimea maximă.

Bujorul este oficial emblema florală a României

Dacă Franţa are ca floare naţională crinul alb, Japonia - florile de cireş, Spania - garoafa, iar Olanda lalelele, şi România are, de anul trecut, floarea ei. Bujorul, floarea cu cele mai multe semnificaţii în cultura şi tradiţiile româneşti a fost recunoscută prin lege drept floare naţională a României.

Aproape 100.000 de români poartă numele de Bujor sau derivate ale acestuia, iar foarte mai multe localități de la noi din ţară au denumiri ce fac referire la această plantă. Mai mult, această floare este ţesută chiar şi pe costumele noastre populare.

Citește întreg articolul pe adevărul.ro. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
istanbul pixabay jpg
beneficiile jocului la varsta adulta 1536x864 jpg
Afl â care sunt principalii pomi fructiferi care nu trebuie s â +¢i lipseasc â din gr âdin â min jpg
Metrou Victoriei FOTO Shutterstock
oua pixabay jpg
contor curent jpg
Ultimele bătălii ale lui Mihai Viteazul jpeg
elvira godeanu vila jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net