Gara din România care seamănă izbitor cu cele din Austria. Personalități precum Regele Ferdinand sau George Călinescu au rămas fascinați de frumusețea ei

Cu siguranță România deține unele dintre cele mai frumoase atracții turistice, care însă le sunt străine multora. Amintim astăzi de faptul că în țara noastră există o gară asemănătoare celor din Austria, care i-a fascinat pe Regele Ferdinand, George Enescu şi Mihai Eminescu.

Tren în gară / foto: Pixabay
Tren în gară / foto: Pixabay

Gara din Botoșani a fost una dintre principalele atracții ale României până în anul 1990, când lucrurile nu au mai mers atât de bine pentru construcție. Cu toate că a fost renovată, astăzi a ajuns doar o clădire care nu mai folosește nimănui. 

Gara din Botoșani, o clădire valoroasă

Printre marile personalități românești care au admirat Gara din Botoșani în perioada ei de glorie se numără Regele Ferdinand, George Enescu şi Mihai Eminescu. Cu toate că nu mai prezintă interes pentru mulți români, gara este o frumusețe în toată splendoarea ei. A fost construită după modelul austriecilor, mai concret, după proiectul de arhitectură al grupului Offenheim.

După anii 1990, când mijloacele de transport deja apăreau într-un număr cât mai mare, Gara din Botoșani nu a mai fost atât de frecventată, fapt care a dus la transformarea acesteia într-o ruină, din cauza degradărilor acesteia. 

Cu toate că s-a încercat reabilitarea acesteia prin depunerea mai multor proiecte, ulterior a fost abandonată și închisă. 

Ani mai târziu, în 2012, au fost începute alte lucrări de construcție și renovare, urmând ca după doi ani să fie repusă în funcțiune. Din păcate însă, în prezent puțini sunt cei care mai trec pe acolo, doar câteva trenuri se mai află în funcțiune, cu rutele: Dorohoi, Verești și Suceava. 

Gara din Botoșani / foto: Facebook
Gara din Botoșani / foto: Facebook

Personalități fascinate de Gara din Botoșani 

Prima personalitate din România care a avut onoare de a călători cu trenul care pleca din Gara Botoșani a fost Elie Radu, matematician și fizician. Ulterior, multe nume consacrate au venit în zona respectivă pentru a admira construcția cu detalii austriece, amintind de Regele Ferdinand, Nicolae Iorga, Mihai Eminescu sau George Enescu. 

De asemenea, George Călinescu este mereu asociat cu Gara din Botoșani, deoarece tatăl său a fost cel care a avut locuința chiar deasupra sălii de așteptare. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Nicolae Ceaușescu (©„Fototeca online a comunismului românesc”, cota: 184/1977)
image
image
image
image
image
image
tanara din Cuba mutata in Romania jpg
test de inteligenta jpg
tir-shutterstock_1610700505
femeie curatenie rufe de calcat fier 7 12 2009 4 07 57 pm jpeg
FotoJet (8) jpg
Plaja Samskara jpeg
FotoJet (7) jpg
Frigider FOTO Shutterstock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net