O regiune săracă din România a dat cei mai deștepți oameni. Există o teorie despre „Leagănul geniilor”

Ultima actualizare:

Există un judeţ în România care deţine un record din punct de vedere al oamenilor „importanți” care s-au născut aici. Oamenii de știință vorbesc chiar despre o „invazie” de genialitate. Mai mult decât în orice alt loc din țara noastră, în acesta au cunoscut lumina zilei unii dintre cei mai deștepți și talentați români. 

image

Lista este deschisă de Mihai Eminescu

Niciunui județ nu-i lipsesc personalitățile, însă niciunul din țara noastră nu poate bate Botoșaniul, din acest punct de vedere.

Îl așezăm în capul listei pe Mihai Eminescu. Marele poet s-a născut în județul Botoșani, însă nu este singura minte luminată care a deschis ochii pe aceste meleaguri pitorești. Sunt câteva sute.

În total, în Botoșani s-au născut peste 300 de personalități din diferite domenii

Numai în literatura română, judeţul Botoşani a dat 19 personalităţi, prima pe listă este marele poet, scriitor și jurnalist Mihai Eminescu care, în timp, a fost numit poetul național al românilor, operele sale fiind aproape primele pe care le studiază orice elev, la școală.

Tot aici s-a născut și Mihail Sorbul, dramaturg interbelic. Sofia Nădejde, prozatoare şi autoare dramatică, aparține, la rândul ei, acestei zone istorice, la fel ca Lucien Goldmann filozof, critic literar și sociolog francez.

Nicolae Iorga, Geroge Enescu, Ștefan Luchian au pornit din Botoșani

Nicolae Iorga, istoric, critic literar, documentarist, dramaturg, poet, enciclopedist, memorialist, ministru, parlamentar, prim-ministru, profesor universitar și academician s-a născut și el în Botoșani.

Botoşaniul se laudă și cu George Enescu, cel mai mare, cunoscut și important compozitor român, însă şi cu muzicologul Emanoil Ciomac.

Același județ a dat talente și în pictură, pe Ştefan Luchian și Octav Băncilă.

Teoria oamenilor de știință despre „invazia de genialitate”

Mai mulți oameni de știință încearcă să explice, formulând teoria hererozigotismului, de ce s-au născut, la mijlocul seculului al XIX-lea în județul din nordul extrem al României, nenumărate personalități marcante pentru istoria țării, precum Eminescu, Enescu, Iorga, Antipa, Elie Radu sau Onicescu.

„La un moment dat, la Botoșani a fost o „invazie” de genialitate. Începând cu secolul al XIX-lea și pânp la jumătatea secolului al XX-lea s-au născut, au crescur și au învățat carte o mulțime de personalități extremde importante”, spune istoricul Dănuț Huți, potrivit Botoșani News.

Condiția de geniu ține și de caracterisiticile genetice ale acelei persoane. Nu trebuie neapărat să fi fost genii în acea familie. Condiția trebuie însă cultivatp și depinde de o mulțime de factori”, explică medicul Corneliu Saradan, potrivit aceleiași surse.

Una dintre cele mai îndrăznețe teorii a fost enunțată de medicul psihiatru Nicolae Vlad, doctor în medicină.

„Erau multe speculații în mediul academic, dar profesorul Scripcaru a a precizat că cea mai plauzibilă variantă este cea a heterozigotismului. Această teorie spune că, cu cât doi parteneri provin din medii georgrafice, etnice sau rasiale mai diferite, produsul lor prin combinare genetică este mai reușit” a spus medicul.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Cartofi crocanti  Sursa foto shutterstock 1913264548 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
restaurant ars cehia jpg
AI and Workforce jpg
zapada frig femeie vremea meteogebaf7fd45 1920 jpg
criptomonede adevarul jpeg
cutremur seism seismograf foto Shutterstock
Satul Batrana Tinutul Padurenilor (108) JPG
ger romania jpg
orasul secret sub groenlanda jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net