Celebra cârciumă unde chefuiau Ion Creangă și Mihai Eminescu. Locația există și în zilele noastre

Celebra cârciumă unde petreceau Ion Creangă și Mihai Eminescu. Iașiul este recunoscut pentru locurile sale pline de istorie și farmec pitoresc, pământ străbătut de-a lungul vremii de clasici ai literaturii românești, precum Mihai Eminescu sau Ion Creangă.

Celebra cârciumă unde petreceau Ion Creangă și Mihai Eminescu
Celebra cârciumă unde petreceau Ion Creangă și Mihai Eminescu

Cârciumă unde chefuiau Ion Creangă și Mihai Eminescu

În capitala Moldovei există câteva localuri celebre, frecventate de-a lungul anilor de scriitori celebri, membri ai Societății Junimea.

Unul dintre cele mai cunoscute este Bolta Rece, aflat pe strada Rece, cunoscută pentru numeroasele sale pivnițe. Prima mențiune documentată a acestui local datează din 17 ianuarie 1786, iar clădirea sa păstrează trăsături arhitecturale tradiționale moldovenești, inclusiv o prispă.

Bolta Rece, poate cel mai cunoscut bar din Iași / foto: Arhiva CJ Iaşi
Bolta Rece, poate cel mai cunoscut bar din Iași / foto: Arhiva CJ Iaşi

Bolta Rece a fost un punct de întâlnire pentru membrii Junimii, un loc unde, după petreceri fastuoase, aceștia se strângeau pentru discuții și povestiri interesante, savurând vinurile din pivnița localului. Astfel, localul a fost cunoscut multă vreme sub numele de "Universitatea vinurilor".

Locul unde Creangă și Eminescu se întâlneau

Aici au avut loc întâlniri memorabile între Ion Creangă și Mihai Eminescu, cei doi mari scriitori discutând și împărtășind păreri într-o încăpere retrasă până în orele dimineții. O dovadă a acestui moment este o scrisoare trimisă de Eminescu către Veronica Micle, în care menționează legătura cu Creangă la Bolta Rece.

  „Ar trebui să mă crezi un ingrat, dacă n-aș recunoaste că la Junimea n-am avut cu nimeni nici un raport sufletesc. L-am avut, dar târziu, când a venit, adus de mine, Creangă, pe care-l întâlnisem la Bolta Rece într-o seară”, scria Eminescu în scrisoare.  

Hanul La Trei Sarmale nu mai există

Un alt local, Hanul Trei Sarmale, a fost unul dintre locurile preferate de marii scriitori care au trecut prin Iași. Aici, trecătorii erau serviți cu trei sarmale și vinuri din podgoriile din Iași. Hanul a fost frecventat de personalități ca Vasile Alecsandri, Ion Creangă, Mihai Eminescu și alții, însă în ciuda istoriei sale bogate, acesta a fost demolat în aprilie 2022, după ce în 2020 se emisese un certificat pentru reabilitarea lui.

Multe dintre localurile frecventate de Eminescu și Creangă au rămas doar în amintirile locuitorilor din Iași, iar istoricii susțin că aceștia se simțeau cel mai confortabil în crâșmele mahalalelor, cum ar fi bolțile lui Amira sau crâșma lui Ţâru din Târguşor, scrie adevarul. 

image
image
image
image
image
image
man 1853532 1280 jpg
femeie din dacia jpg
calendar ortodox 2024 21 februarie sfantul timotei din simboli jpg
paraclisul institutului oncologic bucuresti un proiect pentru pacientii din toata tara si familiile lor jpg webp
image png
Iulia Navalnaia la Oscar   profimedia 0762300331 jpg
nickelsdorf1 1024x599 681x398 33329600 webp
1 gulii umplute jpg jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net