Cum îl porecleau oamenii pe Ion Creangă. Când vei afla, nu te vei putea abține să nu râzi

Cum îl porecleau oamenii pe Ion Creangă. Când vei afla, nu te vei putea abține să nu râzi!  Autorul avea o viață publică foarte activă, motiv pentru care popularitatea sa i-a adus și o mulțime de porecle. 

Motivul pentru care Ion Creanga era numit Popa Smantana de cei apropiati  Detalii pe care sigur nu le stiati despre scriitor 1024x609 webp

Viața lui Ion Creangă

A rămas în memoria timpului ca unul dintre cei mai mari autori pe care țara noastră i-a oferit. Despre Ion Creangă nu se cunoaște exact când s-a născut, în timp ce unii spun că s-ar fi născut la data de 1 martie 1837, teoria unor condici de nou născuți din Humulești afirmă că autorul s-a născut la data de 10 iunie 1839. Ion Creangă a venit pe lume în familia unui țăran ce a mai avut alți șapte fii și fiice din Humulești, județul Neamț. „Ionică” a fost pregătit de dascălul din satul natal, iar mai apoi mama sa, Smaranda, l-a încredințat tatălui ei, David Creangă din Pipirig, pentru ca cel mic să facă „Şcoala de catihetică” din Fălticeni pentru a-l face preot. Acolo își schimbă numele din Ion Ștefănescu în Ion Creangă după mama sa, nume pe care și l-a păstrat tot restul vieții. Școala de la Fălticeni s-a desființat, Creangă fiind nevoit să se mute la Iași la Seminarul teologic „Veniamin Costachi” de la Socola, instituție pe care a și absolvit-o.

Între timp se însoară cu Ileana fiica preotului Ioan Grigoriu de la Biserica Patruzeci de sfinți din Iași, devenind aici diacon, iar la scurt timp i se naște și unicul fiu, Constantin. Timp de 12 ani a fost diacon sau dascăl pe la mai multe biserici din Iași, până în momentul în care a fost exclus din rândurile clerului, pe motiv că și-a părăsit nevasta și a tras cu pușca după ciorile ce se aşezau pe Biserica Golia, murdărind-o. După ce procesul de divorț se încheie, cel mic îi revine în grijă. Pe atunci se mută la Țicău, acolo unde se află și astăzi celebra sa bojdeucă, în care a locuit până în ultimele clipe ale vieții.

ion creanga martisor al culturii romanesti si educator de geniu 164821 jpg

Cum era poreclit Creangă

Grig. I. Alexandrescu a fost prietenul bun și primul biograf al merelui scriitor. La 10 ani de la moartea lui Creangă, acesta a publicat în numărul 12 al revistei de folclor „Şezătoarea“, un articol despre îndrăgitul scriitor, potrivit Historia. Alexandrescu spunea despre Creangă că era un om extrem de prezent în viața publică de la Iași, fiind extrem de popular. Astfel, autorului i s-au atribuit mai multe porecle de-a lungul timpului. 

„Îl vedeai pretutindeni: la congrese, în cercuri literare, printre bătăuşi la alegeri, la parăzi şi sărbători naţionale, mai cu seamă la parăzi fiindcă acolo venea armata cu muzica, şi cînd videa el cum defilează soldaţii, tunurile şi cavaleria, cu steagurele care care fusese la război, parcă i se luminează faţa şi se mişca păn la lacrimi.                

Oamenii îi puneau mai multe porecle. Junimiştii îi ziceau Popa Smîntînă şi la moartea lui am găsit într-o ladă o păpuşă în formă cu potcap în cap, pe care era scris <popa smîntînă>. La mahala îi ziceau răspopitul Creangă, bătăuşii la alegeri îi ziceau popa dracu, şi toată lumea făcea haz de dînsu, dar cînd cineva avea vreo nevoe, mai cu seamă din sărăcie, tot la dînsul alerga“, spunea Grig. I. Alexandrescu.  

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul George, Prințesa Charlotte și Prințul William Foto Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
alimente jpg
petre florin crevedia foto inquam octav ganea jpg
image png
469859399 1102167817961740 672508127811502855 n jpg
brad 1 jpg
profesoara care citeste o carte jpg
lovitura parta jpg
Metoda japoneza de slabit  Iti ia doar 10 minute pe zi  Sursa foto  shutterstock 1807805059 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net