Gelozia, o problemă majoră în relație. O discuţie deschisă cu partenerul poate fi benefică
Gelozia în cuplu este considerată de mulți un semn al iubirii și devotamentului partenerului. Dar în momentul în care aceasta capătă proporţii nebănuite, farmecul se transformă într-o problemă ce poate afecta nu doar relaţia, ci şi trăirile şi sănătatea celei care cade victima geloziei partenerului său.
Una dintre cele mai dificile probleme în cuplu este, fără îndoială, gelozia. Şi nu vorbim aici despre acel fior uşor neplăcut pe care îl simţim atunci când partenerul de viaţă întoarce capul după altcineva pe stradă sau când partenera îi zâmbeşte unui trecător aparent prea mult, ci gelozia obsesivă care ne înfurie peste măsură, care ne face să verificăm telefonul persoanei iubite de fiecare dată când iese din cameră, de a monitoriza listele de prieteni de pe reţelele de socializare sau chiar de a urmări pe stradă.
Trebuie să ştii că gelozia este un amestec între o insuficienţă încredere acordată partenerului şi un complex de inferioritate. Uneori, atunci când gelozia este ocazională, poate fi benefică pentru ambii parteneri, deoarece reprezintă un mod de a-i arăta celuilalt că îţi pasă de sentimentele sale şi că eşti atentă la el. Atunci când însă gelozia devine obsesivă, iritantă, aceasta începe să pună presiune negativă asupra relaţiei.
Încrederea în celălalt, dar şi o doză subtilă de gelozie, poate păstra relaţia în parametrii optimi. Atunci când unul dintre voi simte că are motive de suspiciune sau de gelozie, o discuţie deschisă poate fi cea mai bună soluţie. Micile flirturi ocazionale, care au tendinţa să apară atunci când relaţia intră într-o oarecare rutină, trebuie evitate pe cât posibil, mai ales atunci când partenerul este foarte sensibil.