Giulia Farnese, amanta Papei Alexandru al VI-lea. A murit din cauze necunoscute

Giulia Farnese, numită și „Giulia la Bella”, a fost sora Papei Paul al III-lea și amanta Papei Alexandru al VI-lea, unul dintre cei mai controversaţi papi din istorie. De asemenea, deși a adus pe lume o fetiță, nu s-a știut cine este, de fapt, tatăl acesteia.

Frumoasa Giulia Farnese, amanta Papei Alexandru al VI-lea / foto: colaj captură video
Frumoasa Giulia Farnese, amanta Papei Alexandru al VI-lea / foto: colaj captură video

Născută în anul 1474, la Canino, regiunea Latium, fiind fiica lui Pier Luigi Farnese, Signore di Montalto, și a Giovannei Caetani, care mai aveau încă patru copii, Giulia Farnese a fost sora lui Alessandro, notar devenit Papă sub numele Paul al III-lea în perioada 1534-1549. Cel de-al doilea frate al său, Bartolomeo, a devenit lord al Montalto în locul lui Alessandro, apoi a urmat Angelo, care s-a căsătorit cu Lella Orsini, membră a familiei nobiliare Orsini, și o soră, Girolama.

Pe când avea doar 15 ani, în 1489, Giulia s-a căsătorit cu Orsino Orsini (fratele vitreg al Adrianei de Mila, verișoara cardinalului Rodrigo Borgia, viitorul Papă Alexandru al VI-lea) la Roma, aducând cu ea o zestre de 3.000 de florini de aur.

A devenit amanta Papei Alexandru al VI-lea

Nu este clar dacă Rodrigo Borgia s-a îndrăgostit de Giulia și a făcut-o amanta sa sau dacă Adriana de Mira a intermediat relația lor pentru a obține o poziție înaltă la Vatican pentru fiul său, dar până în noiembrie 1493, Giulia a locuit împreună cu verișoara cardinalului și fiica Papei, Lucrezia Borgia, devenind prietenă apropiată cu aceasta. Ele trăiau într-un palat situat lângă Vatican, unde Papa avea acces printr-un culoar secret.

Aventura dintre cei doi era binecunoscută în societatea Romei și la Vatican, fiind numită „c***a Papei” sau „mireasa lui Hristos”, iar prin intermediul relației cu suveranul pontif, i-a obținut fratelui ei, Alessandro, un post de cardinal în anul 1493. Pe data de 30 noiembrie 1492, Giulia a adus pe lume o fetiță pe nume Laura. Din păcate, însă, identitatea tatălui ei rămâne incertă, nu se știe dacă era soțul ei, Orsino, sau Papa Alexandru al VI-lea.

De asemenea, Giulia a rămas lângă Papă până în 1499 sau 1500, când a ieșit din grațiile sale, probabil din cauza vârstei, pentru că avea deja 25 sau 26 de ani. Scriitoarea Maria Bellonci, care a scris despre istoria familiei Borgia, crede că despărțirea lor a fost amiabilă, în parte datorită sprijinului Adrianei de Mira. Soțul Giuliei, Orsino Orsini, a murit la scurt timp după aceea, în timp ce ea s-a mutat la Carbognano, nu departe de Roma, într-un castel care îi fusese oferit soțului ei chiar de fostul ei amant, Papa Alexandru al VI-lea.

A murit la vârsta de 50 de ani din cauze necunoscute

În anul 1505, Giulia Farnese s-a întors la Roma pentru nunta fiicei sale Laura, care avea doar 13 ani și care s-a căsătorit cu Niccolò Franciotti della Rovere, fratele cardinalului Galeotto Franciotti della Rovere, ambii fii ai Laurei della Rovere, sora Papei Iulius al II-lea care se afla atunci pe tronul Vaticanului. După câțiva ani în care a fost văduvă, Giulia s-a căsătorit cu baronul Giovanni Capece Bozzuto di Afragola, membru al nobilimii napolitane de rang inferior.

A devenit guvernatoare a orașului Carbognano în 1506. A rămas în castelul care astăzi îi poartă numele  până în anul 1522, când s-a întors la Roma. Giulia Fernese s-a stins din viață la vârsta de 50 de ani, din cauze necunoscute, în casa fratelui ei, cardinalul Alessandro care, zece ani mai târziu, a urcat pe tronul papal ca Papa Paul al III-lea. Ajuns pe tronul papal, fratele ei a ordonat distrugerea portretelor ei pentru a ascunde relația desfrânată pe care aceasta a avut-o cu Papa Alexandru al VI-lea, potrivit dosaresecrete.ro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate și William în 2022 la Royal Charity Polo Cup, Profimedia (3) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
avioane parcate aeroport aterizare avion frankfurt shutterstock 1702941451 jpg
foto1 examen bac jpg
luca italianul 2 k6fi jpg
tigaie depositphotos1 jpeg
maia sandu1 jpg
Stefan cel Mare png
ceai freepik jpg
cutremur seismograf depositphotos1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net