Fiica Papei Alexandru al VI-lea, femeia malefică acuzată că își ucidea amanții. S-a căsătorit la numai 13 ani

Ultima actualizare:

Unul dintre personajele feminine misterioase ale istoriei este Lucrezia Borgia. Devenită o „jucărie politică” a familiei sale încă de la vârsta de 13 ani, a fost căsătorită de 3 ori pentru a reprezenta interesele financiare ale fratelui și tatălui ei. Mai mult decât atât, se spune că Lucrezia ar fi avut un inel cu un lăcaş pentru otravă, iar toți amanții ei erau pe rând găsiţi morţi.

Lucrezia Borgia, jucăria politică a familiei sale / Foto: Captură video
Lucrezia Borgia, jucăria politică a familiei sale / Foto: Captură video

Născută pe 18 aprilie 1480, la Subiaco, Roma, Lucrezia Borgia a fost al treilea copil al cardinalului spaniol Rodrigo Borgia, arhiepiscopul de Valencia, care, în 1492, a devenit Papă sub numele Alexandru al VI-lea, și al Vannozza dei Cattanei, originară din Brescia, amanta acestuia. Încă de la vârsta de 13 ani, Lucrezia a devenit un „instrument” pentru proiectele ambițioase ale tatălui și fratelui ei, care îi găseau soţi şi o făceau să divorţeze în funcţie de interesele lor.

Cele trei căsnicii ale Lucreziei au ajutat la sporirea influenței politice și teritoriale a familiei Borgia. Astfel, după ce tatăl ei a ajuns Papă, un an mai târziu, în 1493, micuța de doar 13 ani s-a căsătorit cu Giovanni Sforza, un tânăr de 27 de ani, ducele de Pesaro. Doar că, ulterior, acesta a devenit un dușman al familiei Borgia, atunci când Alexandru s-a aliat cu Napole, Milano și francezii, astfel că a fugit din Roma și a răspândit zvonuri, nedovedite niciodată, de incest între Lucrezia și tatăl ei. Căsătoria celor doi a fost anulată în anul 1497, sub pretextul că nu a fost consumată, Giovanni semnând o declaraţie conform căreia era impotent.

A fost căsătorită pentru a doua oară cu un alt bărbat

Anularea mariajului a avut însă un efect negativ asupra reputației tinerei, mai ales pentru că începuseră să circule zvonurile lansate de presupusa relație incestuasă cu tatăl ei. Și cum asta nu era de ajuns, câteva luni mai târziu, a luat naștere alt scandal, atunci când a fost găsit în râul Tibru cadavrul lui Pedro Calderón, cunoscut și sub numele de Perotto, și al uneia dintre doamnele de companie ale Lucreziei. S-a zvonit că bărbatul ar fi lăsat-o însărcinată pe fiica Papei, iar celălalt frate al fetei ar fi ordinat ca acesta să fie ucis.

Între timp, Papa ducea tratative pentru cea de-a doua căsătorie a Lucreției, soțul ales fiind Alfonso de Aragon, în vârstă de 17 ani, fiul ilegitim al lui Alfonso al II-lea de Neapole, și frate cu Sancha de Aragon, considerat „adolescentul cel mai frumos ce a fost văzut vreodată în Roma”. După un avort spontan din cauza unei căzături, Lucrezia a rămas din nou însărcinată și a adus pe lume un fiu, care a primit numele Rodrigo de Aragon.

Doar că, în august 1500, din ordinul cumnatului său, Cesare, care inițial a răspândit zvonul că familia Orsini ar fi fost cea care a comandat crima, apoi i-a mărturisit tatălui său că tânărul încercase să îl ucidă și a fost nevoit să se răzbune, Alfonso a fost strangulat.

Lucrezia s-a stins din viață din cauza unei sarcini nefericite

Cel de-al treilea soț a fost Alfonso d’Este, fiul lui Ercole, Ducele de Ferrara, Lucrezia devenind Ducesa de Ferrara. Femeia de 30 de ani a născut patru copii, iar în timpul acestei căsnicii au fost identificaţi cel puţin trei amanţi. Aşa se face că ipoteticii iubiţi ai Lucreziei au fost, de-a lungul timpului, pe rând găsiţi morţi, iar tânăra femeie era inclusă în cercul suspecţilor. Mai mult, se spune că ea ar fi avut un inel cu un lăcaş pentru otravă, din care picura în cupele cardinalilor „non grata“ la banchetele organizate de Papa Alexandru al VI-lea şi Cesare. 

În urma celor trei căsătorii impuse, ea a născut şase copii, şi încă unul din flori. Lucrezia Borgia a murit înainte de a împlini vârsta de 39 de ani, pe 24 iunie 1519, din cauza unei sarcini nefericite, relatează Historia.ro.

De-a lungul secolelor, ca restul familiei, Lucrezia a fost subiect pentru numeroase calomnii și acuzații, fiind descrisă ca intrigantă, sângeroasă, coruptă, complice a tatălui și fraților ei, dar, cel mai probabil, toate aceste zvonuri au fost pornite de numeroșii dușmani ai familiei Borgia.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Persoană care trimite mesaje pe Whatsapp Foto Pixabay
image
image
image
image
image
image
image png
caini avion jpg
ion antonescu jpg
image png
index (22) jpg
aterizare de urgenta jpg
banner iosif rotariu webp
autospeciala politie jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net