Cine era „Avocatul Diavolului”, cu ce se ocupă și ce semnifică expresia în ziua de azi
Expresia „Avocatul Diavolului” este des întâlnită în zilele noastre. Ce sigur mulți nu știu, este faptul că, originile acestei expresii reprezentau o poziție care a existat în trecut, în cadrul Bisericii Catolice, prin urmare, sunt vechi de câteva secole. Provenind din latinescul „advocatus diaboli”, Avocatul Diavolului avea rolul de a pune la îndoială și a critica argumentele în favoarea procesului de canonizare (trecerea unei persoane decedate în rândul Sfinților n.r).
„Avocatul Diavolului” este o expresie des întâlnită și folosită în limbajul actual, în timpul unor dezbateri, discuții formale, în mass-media etc., fără a a avea însă o viziune contrară în realitate. Cine era Avocatul Diavolului și cu ce se ocupa, de fapt.
Cine era Avocatul Diavolului și cu ce se ocupa
De la începuturile religiei, într-o formă sau alta, a existat procesul de canonizare, iar potrivit canoanelor, Avocatul Diavolului, denumit și „promotorul credinței” era acel prelat sceptic, care aducea argumente contra în ceea ce privește beatificarea (prima etapă în procesul de canonizare) sau canonizarea unei persoane.
Astfel, rolul acestuia era de a pune la îndoială, dar și de a critica argumentele în favoarea procesului de canonizare, pentru a asigura un proces echilibrat și riguros, prezentând obiecții și dovezi, care să contrazică afirmațiile despre viața și minunile persoanei propuse spre sfințenie.
Atenție! A nu se confunda cu „advocatul dei” (Avocatul Lui Dumnezeu n.r), care care avea rolul de a aduce argumente în favoarea beatificării sau canonizării. Cum v-ați dat seama, spre deosebire de Avocatul Diavolului, acesta încerca să convingă, printr-o argumentație desăvârșită, că alegerea spre beatificare este cea corectă.
Rolul „advocatus diaboli” a devenit oficial în 1587, atunci când a fost înființată Biserica Catolică, însă are o istorie veche de peste 500 de ani, prima mențiune formală a unei persoane care a îndeplinit acest rol datând din perioada pregătirii beatificării Sfântului Lorenzo Iustinian, primul Patriarh al Veneției, de către Papa Leo al X-lea (1513-1521)
Papa Ioan Paul al II-lea a desființat oficial rolul
În 1983 a avut loc desființarea funcției de Avocatul Diavolului. Papa Ioan Paul al II-lea a desființat oficial rolul și a modernizat și simplificat, astfel, procesul de canonizare, canonizând de cinci ori mai multe persoane comparativ cu predecesorii săi.
Avocatul Diavolului a fost înlocuită cu poziția Promotorul Justiției („promotor Iustitiae”). Acesta avea în continuare rolul de a investiga și examina cu atenție viața persoanei propuse pentru sfințenie. Chiar și după desființarea acestui rol, tradiția „Avocatului Siavolului” continuă și azi și se referă la atitudinea sau rolul pe care şi-l asumă o persoană atunci când apără o idee, un punct de vedere în care nu crede neapărat.
Persoana face acest lucru de dragul dezbaterii sau pentru a explora dezvoltarea subiectului. Totodată, expresia este folosită și pentru a descrie pe cineva care apără o persoană în a cărei nevinovății nu crede. Se spune că, pentru a beneficia de o reuşită garantată, trebuie să se țină seama de sfaturile pe care le oferă o persoană cu calităţile unui „avocat al diavolului”.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!