«Nu am văzut niciodată ceva asemănător»: Imagini cu una dintre cele mai puternice erupții vulcanice din lume

Când vulcanul subacvatic Hunga Tonga-Hunga Ha'apai a erupt pe 15 ianuarie, la 40 de mile (65 de kilometri) nord de capitala Tonga, a creat un tsunami, precum și un boom sonic care s-a răspândit în întreaga lume, nu o dată, ci de două ori. Este o parte a concluziei uimitoare la care au ajuns specialiștii! 

image
Consecințele erupției vulcanice ar putea fi resimțite mulți ani de acum înainte

Erupția a trimis un val înalt de vapori de apă în stratosferă, care este situată între 8 și 33 de mile (12 și 53 de kilometri) deasupra suprafeței Pământului. Vaporii de apă degajați au fost suficienți pentru a umple 58.000 de piscine de dimensiuni olimpice, conform informațiilor oferite de către un satelit NASA. 

Descoperirea a fost făcută de Microwave Limb Sounder de pe satelitul Aura al NASA. Satelitul măsoară vaporii de apă, ozonul și alte gaze atmosferice, conform CNN.com. 

Citește și: Imagini spectaculoase cu erupția vulcanului Etna 

Satelitul Aura a fost lansat în 2004 și de atunci a măsurat doar două erupții vulcanice care au ridicat vapori de apă atât de sus în atmosferă. Dar, vaporii de apă de la erupția Kasatochi din 2008 din Alaska și erupția Calbuco din 2015 din Chile s-au disipat destul de repede spre deosebire de cei care s-au degajat în cazul erupției vulcanului subacvatic Hunga Tonga. 

Erupția Tonga a fost diferită, deoarece vaporii de apă pe care i-a trimis în atmosferă pot capta căldura, ceea ce ar putea creșterea temperaturilor la suprafață. Excesul de vapori de apă ar putea rămâne în stratosferă timp de câțiva ani, potrivit cercetătorilor.

Vezi și: Lavă și moarte pe insula La Palma. Vulcanul Cumbre Vieja a erupt 

Vaporii de apă suplimentari din stratosferă ar putea duce, de asemenea, la reacții chimice care contribuie temporar la diminuarea stratului de ozonului protector al Pământului. Așadar, erupția vulcanului Tonga ar putea avea consecințe serioase, care se întind pe mai mulți ani de acum înainte.

Erupția vulcanului Tonga a fost mai puternică decât bomba de la Hiroshima

Potrivit NASA Earth Observatory, erupția vulcanului Tonga a fost de câteva sute de ori mai puternică decât bomba atomică americană lansată asupra oraşului japonez Hiroshima în august 1945, a cărei putere a fost estimată la aproximativ 15 kilotone (15.000 de tone) de TNT! 

Erupţia a șters dde pe hartă insula vulcanică situată la aproximativ 65 de kilometri nord de capitala Tonga, Nuku'alofa și a distrus culturile agricole din statele vecine. 

Sursă foto: Gettyimages

  Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!      

corneliu vadim tudor lm 0008 0 jpeg
299515611 1814428082226287 3139650293635733392 n (1) jpg
foto front 1 pisica instagram jpg
image 287 jpeg
maria constantin iubit 3 png
femeie sanatate jpg
Arlyne Frankel (sursa foto Facebook)
sursa foto pexels.com
image
image
image
image
foto   accident statie autobuz jpg
Delta 1 jpg
dinca jpg
foto1 istanbul GettyImages 1414284786 jpg
foto front 1 pisica instagram jpg
femeie sanatate jpg