Incredibila poveste a ceasului care a ajuns pe Lună. Cât valorează

Un ceas unic în lume! Nu datorită aspectului, ci al istoriei sale impresionante. Ceasul Rolex GMT-Master „Pepsi” a aparținut regretatului astronaut Edgar Mitchell, al șaselea om care a pășit pe Lună. Recent, obiectul de mare valoare a fost scos la licitație de către RR Auction.

Ceasul Rolex GMT-Master „Pepsi”
Ceasul Rolex GMT-Master „Pepsi” se află într-o stare excelentă (Foto: Profimedia)

Ceasul este un obiect istoric

Ceasul legendar al aviatorului născut în Texas, a fost purtat în timp ce pilota Modulul Lunar în misiunea Apollo 14, în 1971. „Acest ceas incredibil de rar, care face parte din colecția personală a lui Mitchell, este unul dintre cele două ceasuri Rolex ale pilotului Apollo vândute vreodată la licitație. Acesta este un ceas istoric, care simbolizează realizările umanității!”, a declarat casa de licitații RR Auction, citată de publicația New York Post. Modelul GMT-Master a fost preferatul lui Mitchell.

Edgar Mitchell l-a purtat în timpul Misiunii Apollo 14 (Foto: Profimedia)
Edgar Mitchell l-a purtat în timpul Misiunii Apollo 14 (Foto: Profimedia)

Astronauților Apollo li s-au oferit ceasuri Omega Speedmaster Pro – însă unii au ales să poarte Rolex. Ceasul a primit porecla „Pepsi”  de la teșitul său iconic albastru și roșu. Designul a fost o colaborare între Rolex și Pan American, în special pentru a permite piloților să urmărească atât ora locală, cât și ora de Greenwich (timpul meridian). Ceasul este de asemenea gravat, pe el fiind scris mesajul: „Purtat de Cdr. E. Mitchell pe Apollo 14, 1971, pentru Karlin – fiica mea.”

Potrivit casei de licitații, natura personală a obiectului crește valoarea acestuia. Licitația se află în prezent la aproximativ 60.000 de dolari, dar RR Auction se așteaptă să urce la 400.000 de dolari. Licitația se va închide pe 24 octombrie.

Edgar Mitchell a salvat vieți

Mitchell a jucat un rol esențial în salvarea echipajului zborului catastrofal al lui Apollo 13 – după ce sistemul electric al modulului misiunii a fost compromis. Astronautului i s-a atribuit faptul că a descoperit de la sol modalitatea în care echipajul ar putea să controleze aparatul care s-a defectat.

În 1970, Mitchell a primit Medalia Prezidențială a Libertății de la președintele Richard Nixon. La întoarcerea sa de pe Lună în 1971, Mitchell avea să descrie o revelație spirituală care i-a schimbat traiectoria vieții: „Mi-am dat seama că moleculele corpului meu și moleculele navei spațiale au fost fabricate într-o veche generație de stele”.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate Middleton, Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
mihaela bilic instagram jpg
toma gheorghe cel mai batran criminal in serie din romania jpg
prosoape jpg
crizanteme istock jpg
vegetables 5992673 1280 jpg
capra joshua medalie facebook jpg
bloc galati png
romanca brooklyn 15042000 webp
image
actualitate.net
image
actualitate.net