William Anders, care a participat la misiunea Apollo 8, cunoscut pentru fotografia Earthrise, a încetat din viață la 90 de ani

William Anders, unul dintre astronauții celebri care au participat la misiunea Apollo 8, cunoscut pentru realizarea cunoscutei fotografii „Earthrise” („Răsăritul Pământului” n.r), s-a stins din viață la 90 de ani,  după ce s-a prăbușit cu avionul în apropierea insulelor San Juan, Washington.

William Anders avea 90 de ani / foto: colaj captură video
William Anders avea 90 de ani / foto: colaj captură video

„Tatăl meu a murit într-un accident de avion în Insulele San Juan, în extremitatea nord-vestică a Statelor Unite”, a declarat unul dintre fii astronautului William Anders, Gregory Anders, pentru publicația CNN.

Vineri, 7 iunie 2024, autorităţile locale americane au anunţat că un avion s-a prăbușit în apropiere de una dintre insulele San Juan, care aparţin de statul Washington. O echipă de scafandri a recuperat apoi trupul fostului astronaut. O anchetă a fost deschisă pentru a stabili circumstanţele în care s-a produs accidentul.

William Anders avea 90 de ani și a fost unul dintre astronauții celebri care au participat la misiunea Apollo 8. De asemenea, este și cel care cel care a realizat cunoscuta fotografie a Pământului. Planeta a fost surprinsă în Ajunul Crăciunului din anul 1968 și poartă denumirea „Earthrise”.

Senatorul Arizonei, Mark Kelly, la rândul său astronaut al NASA în retragere, a transmis că William Anders a fost „o sursă de inspirație”.

„A fost o sursă de inspirație pentru mine și pentru generații de astronauți”

„Bill Anders ne-a schimbat pentru totdeauna perspectiva asupra planetei noastre și asupra noastră cu celebra sa fotografie Earthrise realizată în timpul misiunii Apollo 8. El a fost o sursă de inspirație pentru mine și pentru generații de astronauți și exploratori. Gândurile mele sunt alături de familia și prietenii săi", este mesajul publicat de Mark Kelly, pe platforma X (fostul Twitter).

Născut la 17 octombrie 1933, în Hong Kong, William Anders a urmat cursurile liceului Grossmont din comitatul San Diego, California. A obținut rangul de cercetaș pe viață, al doilea cel mai înalt rang în rândul cercetașilor, a absolvit Academia Navală a Statelor Unite și a fost pilot al Forțelor Aeriene.

A fost căsătorit cu Valerie Hoard, pe care o cunoscuse la Annapolis, la scurtă vreme după absolvire. În 1963, s-a alăturat NASA ca membru al celei de-a treia echipe de astronauți. De asemenea, tatăl său, Arthur „Tex” Anders, era locotenent de marină la bordul unei canoniere care patrula pe râul Yangtze.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul William, Prințul Harry, Kate Middleton, Meghan Markle  sursa   GettyImages jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Antalya Turcia 2 jpg
politie jpg
imunitate alimente jpg
supermarket 5202138 1280 jpg
1 echinoctiul de toamna jpg jpeg
bratara dacica jpg
Obezitate si depresie jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net