Insula din Grecia care are cel mai prost sezon turistic „Este goală. Acum este ca niciodată”. Experții avertizează că situația se va înrăutăți

Este una dintre cele mai vizitate insule din Grecia, dar, se pare că anul acesta are cel mai prost sezon turistic. În medie, Santorini atrăgea an de an aproape 3.4 milioane de turiști, însă, în ultimul an, lucrurile s-au schimbat, și nu în bine, iar potrivit experților, situația se va înrăutăți tot mai mult.

Santorini are cel mai prost sezon turistic / foto: arhiva Click!
Santorini are cel mai prost sezon turistic / foto: arhiva Click!

În sezonul de vârf, aproximativ 17.000 de pasageri ai navelor de croazieră sosesc pe insulă, îndreptându-se direct către capitală, Fira, și orașul Oia, renumit pentru apusurile de soare spectaculoase. Santorini a primit chiar porecla de „Insula Instagram” pentru splendoarea sa „fără filtru”.

Străzile înguste și pietruite și balcoanele de pe stânci sunt pline de turiști care vânează selfie-uri la apus, în timp ce localnicii sunt deranjați în timp ce își fac treburile zilnice. Cu toate acestea, mulțimea dispare seara, iar unii se plâng că insula s-a transformat din Times Square într-un oraș fantomă. Din 2025, nimic nu va mai fi la fel ca înainte. Primarul Nikos Zorzos a propus limitarea numărului de pasageri ai navelor de croazieră la 8.000 pe zi, un demers susținut de premierul Kyriakos Mitsotakis, care a declarat că măsura va fi stabilită pentru anul viitor.

„Adevărul este că insula este goală”

Cu toate că, în această vară, în Europa au existat proteste anti-turism, pentru Santorini, după unii experți, lucrurile ar sta diferit. „Supraturismul nu există. Ceea ce văd este o lipsă de structuri”, a declarat Gianluca Chimenti, un operator de turism local și rezident de 18 ani în Santorini, pentru CNN Travel.

De asemenea, chiar dacă pe rețelele de socializare internauții văd doar imagini cu plajele arhipline la orele de vârf, Gianluca spune că situația este cu totul alta: „Adevărul este că insula este goală. Acum este ca niciodată, este cel mai prost sezon vreodată”.

În Santorini, sezonul de vârf este iulie și august, dar centrul este „mort” după ora 21:00, iar restaurantele și hotelurile sunt sub capacitate.

La mijlocul și sfârșitul secolului al XX-lea, locuitorii din Santorini călăreau măgari pentru a cultiva roșii și podgorii pentru vin. În prezent, infrastructura învechită a insulei este supusă unor presiuni serioase, iar portul principal Fira este supus unei mari tensiuni. Singura opțiune pentru pasagerii navelor de croazieră de a ajunge din portul vechi în centrul orașului este telecabina, dacă nu vor o plimbare lungă și foarte abruptă.

„Rețelele sociale arată ceva complet diferit de situația existentă în realitate”

Cu toate acestea, „hotelurile în acest moment au grad de ocupare mai mult sau mai puțin sub 30% dintr-un sezon obișnuit”, iar alte afaceri de pe insulă au suferit o lovitură similară, mai spune Gianluca. „Problema este că rețelele sociale arată ceva complet diferit de situația existentă în realitate”.

Pe 1 august, Cruise Lines International Association (CLIA), un organism comercial global, a anunțat că s-a întâlnit cu ministrul grec al afacerilor maritime, Christos Stylianides, pentru a discuta despre criză, inclusiv despre îmbunătățirea și modernizarea infrastructurii și serviciilor portuare. În primele 5 luni ale acestui an, în Grecia veniturile din turismul național au crescut cu 16%, iar 2024 este de așteptat să eclipseze recordul de anul trecut de 33 de milioane de sosiri.

Recent, creșterea turismului în Grecia a atras o atenție semnificativă, în special în ceea ce privește insulele Santorini și Mykonos”, a declarat Maria Deligianni, director regional CLIA pentru Mediterana de Est, într-un comunicat.

Ce ar trebui să facă navele de croazieră

A confirmat, de asemenea, că operatorii de croaziere vor menține cota de 8 000 de pasageri și a afirmat că există un interes puternic pentru diversificarea itinerariilor grecești și reducerea presiunii asupra celor mai populare locuri. În prezent, aproape două treimi din turismul de croazieră din Grecia are loc în Pireu, Santorini și Mykonos.

Santorini are unul dintre cele mai importante situri arheologice în prezent din Europa. De ce navele de croazieră nu organizează tururi la siturile arheologice? Împărțiți oamenii în trei părți ale insulei, astfel încât în ​​momente diferite fac mai multe lucruri” a mai spus Gianluca, adăugând că „oamenii au timp să se bucure și nu veți mai avea niciodată aglomerație în nicio parte a insulei”.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate și William în 2022 la Royal Charity Polo Cup, Profimedia (3) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Autorul atacului de la Palatul Parlamentului  Imagine amator jpg
2014 Nysa, stare miasto 03 JPG
gunoi freepik jpg
oase jpg
nucsoara istock jpg
complice crime constanta jpg
swan 200461 1280 jpg
femeie cu caine langa calorifer 2251084105 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net