Istoria celei mai mari insule din Marea Mediterană, cu limbă proprie deși se află în Italia. 13 civilizații și-au pus amprenta

Ultima actualizare:

Sicilia, cea mai mare insulă din Marea Mediterană, are o istorie foarte vastă care începe încă de acum 10.000 de ani, când aici au ajuns primii locuitori. Au urmat 13 civilizații care au trăit pe aceste meleaguri și care și-au pus amprenta. Povestea este a Siciliei, unul dintre cele mai frumoase locuri de pământ a cărei denumire vine de la „sicele”, un trib indo-european. În timp a fost sub dominație arabă, normandă, iar în istoria recentă a mafiei.

Sicilia, o istorie tumultoasă

În Sicilia se vorbește limba siciliană, recunoscută de UNESCO. Foto: Arhivă
În Sicilia se vorbește limba siciliană, recunoscută de UNESCO. Foto: Arhivă

În antichitatea timpurie, Sicilia a fost colonizată de greci, însă înainte de sosirea acestora, insula era ocupată de trei popoare. La est trăiau siculi sau siceli, cei care au și dat numele insulei, la vest erau stabiliți sicani, în timp ce în extremitatea vestică trăiau elinii.

Unul dintre oraşele înfiinţate de greci a fost Siracuza, unde a fost ucis Arhimede, cel care a calculat pentru prima dată numărul pi. Marele matematician avea să fie ucis în timpul luptei romanilor pentru cucerirea orașului în anul 212 î.Hr.

În 1038, împăratul bizantin Mihail al IV-lea a lansat o campanie militară în Sicilia musulmană cerând sprijin lui Guaimar al IV-lea de Salerno și altor lorzi longobarzi. Guaimar a trimis 300 de cavaleri normanzi, scrie Historia.

Normanzii vor captura Sicilia sub conducerea lui Robert Guiscard – devenit, în 1059, prin grația Papei Nicolae al II-lea, duce de Apulia și Calabria și lord al Siciliei. Robert avea un frate, Roger, al cărui fiu devine mai târziu regele Siciliei.

În 1068, Robert Guiscard îi învinge pe musulmani la Misilmeri. În 1071 va cuceri orașul Palermo.

Palermo va intra, și el, definitiv în „subordinea” normandă în 1091. Deși preluaseră controlul, pentru că nu erau prea numeroși, normanzii au fost nevoiți să accepte și să integreze în administrația și sistemul judiciar ale arabilor, folosindu-se de forța de muncă arabă și de cea bizantină, creând astfel un mix cu o incredibilă moștenire, vizibilă și azi.

Sicilia se transformă

Cele mai importante contribuții aduse de normanzi au fost în materie de religie, limbă și populație. Din momentul în care Roger I a controlat marea parte a insulei, el a încurajat imigrația din nordul Europei, Franța, Anglia, nordul Italiei și Campania. Majoritatea noilor veniți erau longobarzi din Regatul Italiei, vorbitori de latină vulgară și sprijinitori ai Bisericii vestice. Astfel, Sicilia va deveni predominant romano-catolică, noua latină vulgară devenind, și ea, specifică insulei.

Inițial, greaca, araba și latina erau folosite ca limbi în administrație, în timp ce normanda era limba Curții regale. Ca urmare a imigrației, insula a fost latinizată, devenind, pe parte ecleziastică, complet romano-catolică.

Sistemul judiciar normand a permis jurisdicții separate, dar egale, bazate pe Shari’a pentru musulmani, legea iudaică pentru evrei, cea greacă bizantină pentru bizantini și feudală normandă pentru normanzi.

Normanzii au reținut multe aspecte din societatea arabă, nefiind necesară schimbarea celor care funcționau bine.

Instituțiile arabe au fost acelea care au oferit Siciliei o notă distinctă față de celelalte teritorii normande, mai ales comparativ cu Anglia. Normanzii nu au abolit politicile și instituțiile existente, ci au construit pe ele, adaptându-le acolo unde au considerat necesar.

Siciliana, limba considerată distinctă, recunoscută de UNESCO

În istoria recentă Sicilia apare asociată cu Cosa Nostra, societatea de crimă organizată care a terorizat timp de mai multe decenii această regiune.

Astăzi, însă, această insulă înseamnă mult mai mult decât poveștile cu temuta mafie siciliană. Și asta pentru că sicilienii s-au făcut remarcați prin eforturile de a păstra cultura, tradițiile și valorile specifice acestei părți de lume, indiferent din ce parte a lumii au migrat.

Chiar dacă Sicilia se află și astăzi supusă autorității guvernului italian, nici până în ziua de azi, italienii nu au ridicat un pod peste strâmtoarea Messina care să lege Sicilia de continent.

Cea mai mare insulă din Marea Mediterană reprezintă azi una dintre cele mai cunoscute și mai populare destinații de vacanță

În Sicilia se vorbesc nouă dialecte diferite, însă majoritatea sicilienilor vorbesc siciliana, cu toate că limba oficială este italiana. Siciliana este considerată o limbă distinctă și a fost recunoscută ca atare de UNESCO.

Aceasta are origini dintr-o mare varietate de alte limbi, cum ar fi latina, greaca, spaniola, franceza, catalana, provensala și araba.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
image png
image
image
image
image
image
image
traffic 3612474 1280 jpg
image png
tigari 1 1536x1024 jpg
un caligula de pe la noi nicolae mavrogheni 18617982 jpg
aeroportul baneasa jpg
roses 616013 1280 jpg
targsor oras jpg
apelare abuziva 112 prahova 1024x580 1 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net