Video. A erupt vulcanul Etna din Sicilia. Autoritățile italiene au ridicat nivelul de alertă pe insulă
Muntele Etna din Sicilia, cel mai mare vulcan activ din Europa, s-a trezit la viaţă în cursul nopţii de vineri, fără a se produce însă o ejecţie majoră de cenuşă deasupra insulei italiene din Marea Mediterană şi fără a fi raportate pagube.
Italia a ridicat nivelul de alertă
Muntele Etna din Sicilia s-a trezit la viaţă în cursul nopţii şi a expulzat lavă, fără a se produce însă o ejecţie majoră de cenuşă deasupra insulei italiene din Marea Mediterană şi fără a fi raportate pagube, scrie Digi24.ro.
Operaţiunile pe Aeroportul Catania situat pe insulă au continuat să se desfăşoare după programul normal sâmbătă dimineaţă, deşi Institutul italian de geofizică şi vulcanologie (INGV) a ridicat nivelul de alertă cu o treaptă, de la galben la portocaliu.
Lavă incandescentă şi materii vulcanice au putut fi observate în cursul nopţii în timp ce erau expulzate din crater şi se scurgeau apoi în josul muntelui. Vulcanul a înregistrat o activitate deosebit de intensă la nivelul craterului din sud-est. Etna este cel mai mare vulcan activ din Europa, cu o altitudine de aproximativ 3.300 de metri.
Când au avut loc cele mai puternice erupții
Începând cu anii 2000, Etna și-a intensificat activitatea, marcând un capitol nou în istoria sa geologică. Erupțiile au devenit mai frecvente și mai dramatice, atrăgând atenția comunității științifice din întreaga lume. În special, faza sa stromboliană, caracterizată prin emisia de lavă și materiale piroclastice, a fost remarcabilă.
2001: O serie de erupții au avut loc pe flancurile sudice și estice ale vulcanului, marcând începutul unei perioade de activitate intensă. 2011-2012: O erupție notabilă a avut loc pe flancul sud-estic, afectând traficul aerian și determinând măsuri de siguranță în zonă, scrie stiridiaspora.ro.
2017: Un an deosebit de activ, cu mai multe erupții notabile, inclusiv una în martie care a produs un spectacol impresionant de lavă și fulgere vulcanice. 2020: În mai, Etna a prezentat o serie de erupții efuzive, generând imagini spectaculoase și modificând configurația sa topografică.