Video. A erupt vulcanul Etna din Sicilia. Autoritățile italiene au ridicat nivelul de alertă pe insulă

Muntele Etna din Sicilia, cel mai mare vulcan activ din Europa, s-a trezit la viaţă în cursul nopţii de vineri, fără a se produce însă o ejecţie majoră de cenuşă deasupra insulei italiene din Marea Mediterană şi fără a fi raportate pagube.

Vulcanul a înregistrat o activitate deosebit de intensă la nivelul craterului din sud-est Foto: FB
Vulcanul a înregistrat o activitate deosebit de intensă la nivelul craterului din sud-est Foto: FB

Italia a ridicat nivelul de alertă 

Muntele Etna din Sicilia s-a trezit la viaţă în cursul nopţii şi a expulzat lavă, fără a se produce însă o ejecţie majoră de cenuşă deasupra insulei italiene din Marea Mediterană şi fără a fi raportate pagube, scrie Digi24.ro.

Operaţiunile pe Aeroportul Catania situat pe insulă au continuat să se desfăşoare după programul normal sâmbătă dimineaţă, deşi Institutul italian de geofizică şi vulcanologie (INGV) a ridicat nivelul de alertă cu o treaptă, de la galben la portocaliu.

Lavă incandescentă şi materii vulcanice au putut fi observate în cursul nopţii în timp ce erau expulzate din crater şi se scurgeau apoi în josul muntelui. Vulcanul a înregistrat o activitate deosebit de intensă la nivelul craterului din sud-est. Etna este cel mai mare vulcan activ din Europa, cu o altitudine de aproximativ 3.300 de metri. 

Când au avut loc cele mai puternice erupții 

Începând cu anii 2000, Etna și-a intensificat activitatea, marcând un capitol nou în istoria sa geologică. Erupțiile au devenit mai frecvente și mai dramatice, atrăgând atenția comunității științifice din întreaga lume. În special, faza sa stromboliană, caracterizată prin emisia de lavă și materiale piroclastice, a fost remarcabilă.

2001: O serie de erupții au avut loc pe flancurile sudice și estice ale vulcanului, marcând începutul unei perioade de activitate intensă. 2011-2012: O erupție notabilă a avut loc pe flancul sud-estic, afectând traficul aerian și determinând măsuri de siguranță în zonă, scrie stiridiaspora.ro.

2017: Un an deosebit de activ, cu mai multe erupții notabile, inclusiv una în martie care a produs un spectacol impresionant de lavă și fulgere vulcanice. 2020: În mai, Etna a prezentat o serie de erupții efuzive, generând imagini spectaculoase și modificând configurația sa topografică.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ghiseu
image
image
image
image
image
image
image png
moda in perioada comunista, expozitie la muzeul judetean olt   foto alina mitran (10) jpg
mihaela bilic instagram jpg
gradinita pexels jpg
icoana Becali jpg 2 jpg
ilustratie politie jpg
femeie batrana jpeg
gheorghe sarbu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net