Alertă! Cei mai activi vulcani din lume au început să erupă
Etna, cel mai înalt şi cel mai activ vulcan din Europa, a erupt în mod spectaculos joi seară. A iluminat cerul nopții în sudul Italiei, cu explozii şi scurgeri de lavă incandescentă.
Erupţia s-a produs în partea sud-estică a craterului, la altitudinea de circa 2.900 m, şi a expulzat în atmosferă o coloană de fum înaltă de 8 km.
Etna, cu altitudinea de 3.330 m, erupe de mai multe ori pe an și aruncă lavă și cenușă peste insula Sicilia. În decembrie, anul trecut, cursele aeriene au fost suspendate pe aeroportul din Catania din această cauză.
Și Popocatepetl, cel mai amenințător vulcan din Mexic, s-a trezit la viață. A avut 41 de erupții însoțite de coloane de apă, gaze și ușoare cantități de cenușă în ultimele 24 de ore.
Cu înălțimea de 5.400 m, e monitorizat permanent, fiindcă pe o rază de 100 km în jurul craterului trăiesc 25 de milioane de oameni. Ultima sa erupție majoră a fost în 2000 și a dus la evacuarea a 50,000 de locuitori.
Etna este cel mai activ vulcan din Europa
În urmă cu fix un an, vulcanul Etna a avur operioadă prelungită de activitate. Prima erupţie a fost înregistrată la 16 februarie 2021, iar la 10 martie, începând cu ora 22.30, au fost înregistrate mai multe explozii în adâncurile pământului care au culminat cu o activitate intensă în craterul din zona sud-estică a muntelui.
Valuri incandescente de lavă au fost aruncate în aer la ora 3.00 dimineaţa. Râuri incandescente de lavă, vizibile de la zeci de kilometri distanţă, s-au prelins atunci prin craterul sud-estic al vulcanului.
Aeroportul Catania a fost închis temporar din cauza norului de cenuşă, iar localnicii din orăşelul Pedara au povestit cum a plouat cu pietre.
”Explozia din data de 20-21 februarie a fost considerată drept cea mai mare înregistrată vreodată. Dar în noaptea dintre 22-23 februarie a fost eclipsată de una colosală”, a declarat vulcanologul Boris Behncke de la centrul de observaţie a activităţii vulcanului Etna.
Puteți urmări știrile Click! și pe Google News!