Alertă! Cei mai activi vulcani din lume au început să erupă

Etna, cel mai înalt şi cel mai activ vulcan din Europa, a erupt în mod spectaculos joi seară. A iluminat cerul nopții în sudul Italiei, cu explozii şi scurgeri de lavă incandescentă.

Etna a luminat incandescent cerul
Etna a luminat incandescent cerul

Erupţia s-a produs în partea sud-estică a craterului, la altitudinea de circa 2.900 m, şi a expulzat în atmosferă o coloană de fum înaltă de 8 km.

Etna, cu altitudinea de 3.330 m, erupe de mai multe ori pe an și aruncă lavă și cenușă peste insula Sicilia. În decembrie, anul trecut, cursele aeriene au fost suspendate pe aeroportul din Catania din această cauză.

Și Popocatepetl, cel mai amenințător vulcan din Mexic, s-a trezit la viață. A avut 41 de erupții însoțite de coloane de apă, gaze și ușoare cantități de cenușă în ultimele 24 de ore.

Cu înălțimea de 5.400 m, e monitorizat permanent, fiindcă pe o rază de 100 km în jurul craterului trăiesc 25 de milioane de oameni. Ultima sa erupție majoră a fost în 2000 și a dus la evacuarea a 50,000 de locuitori.

Popocatepetl s-a trezit la viață
Popocatepetl s-a trezit la viață

Etna este cel mai activ vulcan din Europa

În urmă cu fix un an, vulcanul Etna a avur operioadă prelungită de activitate. Prima erupţie a fost înregistrată la 16 februarie 2021, iar la 10 martie, începând cu ora 22.30, au fost înregistrate mai multe explozii în adâncurile pământului care au culminat cu o activitate intensă în craterul din zona sud-estică a muntelui.

Valuri incandescente de lavă au fost aruncate în aer la ora 3.00 dimineaţa. Râuri incandescente de lavă, vizibile de la zeci de kilometri distanţă, s-au prelins atunci prin craterul sud-estic al vulcanului.

Aeroportul Catania a fost închis temporar din cauza norului de cenuşă, iar localnicii din orăşelul Pedara au povestit cum a plouat cu pietre. 

”Explozia din data de 20-21 februarie a fost considerată drept cea mai mare înregistrată vreodată. Dar în noaptea dintre 22-23 februarie a fost eclipsată de una colosală”, a declarat vulcanologul Boris Behncke de la centrul de observaţie a activităţii vulcanului Etna.

  Puteți urmări știrile Click! și pe Google News!  

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
WhatsApp Image 2024 04 20 at 09 53 05 jpeg
image
image
image
image
image
image
cavou Iulia Hasdeu jpg
virnant jpeg
Medgidia jpeg
Magazin FOTO  Unsplash jpg
geto daci jpg
FotoJet (22) jpg
ulei masline jpg
Ai aceasta bancnota in portofel Detaliul scapat de toti pana acum va produce surprize majore jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net