Îţi pui aer condiţionat? Iată tot ce trebuie să ştii!
Suntem la începutul verii, iar deocamdată, temperaturile ridicate şi canicula nu ne dau bătăi de cap. Însă va veni vremea când vom tânji după puţină răcoare. Dacă nu ai un aparat de aer condiţionat instalat în locuinţă, ar trebui să te grăbeşti să îl cumperi.
Mădălin Constantin, administratorul site-ului aerconditionatbucureşti.ro, îţi spune tot ce trebuie să ştii despre preţuri, montaj şi garanţie.
Atenţie la capacitatea de răcire!
Aparatul de aer condiţionat se cumpără în funcţie de suprafaţa camerei pe care doreşti să o răceşti sau în funcţie de suprafaţa locuinţei tale. Astfel, pentru o garsonieră de 30 de metri pătraţi vei avea nevoie de un aparat de 9 BTU, iar pentru un apartament cu două camere, de 50 de metri pătraţi, va trebui să cumperi un aparat mai puternic, de 12 BTU. Însă trebuie luate în calcul şi alte aspecte: dacă încăperea în care doreşti să instalezi aparatul se află în bătaia soarelui sau este poziţionată la umbră, dacă apartamentul e la ultimul etaj al blocului, dacă imobilul în care se află locuinţa ta e sau nu izolat termic. Atenţie! Un apartament mai spaţios, care se află la ultimul etaj şi spre care bate soarele ar trebui răcit cu un aparat de 18 BTU. „Pentru ca locuinţa să fie răcită uniform, iar temperatura să fie constantă ar trebui să avem instalate mai multe aparate de aer condiţionat. Dacă montezi aparatul numai în living, vei avea surpriza că în dormitor va fi în continuare foarte cald. Calorifere avem în toată casa, nu-i aşa? Ar trebui procedat la fel şi în cazul aparatelor de răcire”, a declarat, pentru Click!, Mădălin Constantin, administratorul site-ului aerconditionatbucuresti.ro.
Cum alegi cel mai bun produs
În afară de capacitatea de răcire a aparatului, trebuie să mai ţii cont şi de alte aspecte foarte importante, ca să nu-ţi pară rău mai târziu. „Un aparat de aer condiţionat se alege în funcţie de capacitatea de răcire, în funcţie de firma producătoare şi de preţ. Din acest punct de vedere, oamenii trebuie să ştie că, cu cât preţul este mai mare, cu atât produsul este de calitate mai bună. De obicei aparatele costă de la 1.150 de lei şi pot ajunge şi până la 5.000 lei. Dacă găseşti un produs sub 1.000 de lei ar trebui să te gândeşti de două ori înainte de a cumpăra. Riscul apariţiei defecţiunilor este foarte mare”, ne-a mai spus specialistul. De asemenea, să nu uităm că astfel de produse trebuie achiziţionate de la firme producătoare sau branduri de renume.
Cât te costă montajul?
Montajul aparatului este efectuat fie de angajaţi ai firmei de la care cumperi produsul, fie de angajaţi ai altor firme cu care vânzătorul are contract. „Noi vindem aparate de aer condiţionat şi asigurăm şi montajul acestora. În general, montajul se face în termen de 24-48 de ore de la achiziţionarea produsului. Dar acest lucru se întâmplă acum. Pentru că vara, când ne lovesc zilele toride, cererea este mult mai mare, iar montajul se poate realiza în termen de 3-4 zile de la cumpărarea aparatului”. L-am întrebat pe Mădălin despre preţuri şi am aflat că, în general, costurile variază între 350 şi 450 de lei. „Pentru montaj, noi percem un preţ de 350 de lei. În ceea ce priveşte timpul necesar montării, într-o oră echipa rezolvă tot. Asta, dacă nu întâmpină cine ştie ce probleme. Iar garanţia pe care o oferim este de doi ani. Sunt firme care oferă garanţie doar un an, însă sub 12 luni nu este posibil”, a mai mărturisit specialistul.
Ce înseamnă curăţarea profesională
Înainte de a porni aparatul de aer codiţionat, ar trebui să cureţi foarte bine filtrele pentru a elimina praful, impurităţile şi mizeria depuse de-a lungul sezonului rece. Poţi să le speli chiar tu sau, dacă vrei o igienizare ca la carte, poţi apela la profesionişti. „Aparatul de aer condiţionat se curăţă o dată pe an, înainte de venirea sezonului cald. Dacă apelezi la o firmă, vei beneficia de o igienizare profesionistă, cu produse speciale şi dezinfectanţi. Noi avem grijă de filtrele de aer, de unitatea exterioară, dar şi de cea interioară - mai exact radiatoarele. Preţul este de 120 de lei, dar variază de la firmă la firmă. În 20 de minute aparatul tău este numai bun de băgat în priză”, ne spune Mădălin Constantin.
Aparatul nu merge? Încarcă-l cu freon!
În mod normal, freonul ar trebui să reziste ani la rând, însă lucrurile nu stau aşa mereu. Se întâmplă de multe ori ca aparatul să piardă freon şi să nu mai răcească. În cazul în care observi că nu mai face faţă, ar trebui chemat un specialist care să-l verifice. „Lipsa freonului este doar una dintre problemele care pot apărea. Aparatul poate prezenta şi alte defecţiuni. Constatarea acestora costă în jur de 50 de lei, iar apoi trebuie să suporţi costurile pieselor defecte: înlocuirea unui compresor, de exemplu, te poate duce şi până-n 7.000 de lei, iar dacă se strică placa electronică poţi scoate din buzunare între 200 şi 1.000 lei. În general, aparatele de aer condiţionat au un termen de garanţie între doi şi cinci ani, în funcţie de brand”.