Laszlo Toth, geologul care a distrus o celebră sculptură a lui Michelangelo. Ce s-a întâmplat la 21 mai 1972

Laszlo Toth este un geolog australian de origine maghiară, care a dobândit notorietate la nivel mondial și a rămas în istorie când a vandalizat cu un ciocan statuia Pietà a lui Michelangelo, la data de 21 mai 1972, una dintre cele mai cunoscute opere de artă din istoria omenirii.

Laszlo Toth a vandalizat cu un ciocan statuia Pietà a lui Michelangelo / Foto: Captură video
Laszlo Toth a vandalizat cu un ciocan statuia Pietà a lui Michelangelo / Foto: Captură video

Cine este Laszlo Toth

Laszlo Toth s-a născut la data de 1 iulie 1938, în Pilisvörösvár, Ungaria, într-o familie romano-catolică. În 1965, s-a mutat în Australia, după ce a absolvit Facultatea de Geologie, și a lucrat la o fabrică de săpun, deoarece nu avea mari cunoștințe de limba engleză și nici diploma nu îi era recunoscută. În iunie 1971, s-a mutat la Roma, Italia. Acolo, cu scopul de a fi recunoscut drept Isus Hristos, el a trimis scrisori Papei Paul al VI-lea și a încercat fără succes să-l întâlnească.

La 21 mai 1972, la vârsta de 33 de ani (vârsta mântuitorului la moarte), la sărbătoarea Rusaliilor, geologul a intrat în interiorul Bazilicii Sf. Petru, din Vatican. Mânuind un ciocan și strigând „Eu sunt Isus Hristos — înviat din morți”, Laszlo a atacat celebra statuie Pietà a lui Michelangelo, creată între anii 1498-1499.

Interesant este faptul că, era singura sculptură semnată de către celebrul artist italian, care a realizat opera de artă la doar 25 de ani, semnătura fiind regăsită chiar pe centura de pe pieptul Fecioarei Maria. Cu cincisprezece lovituri, geologul Laszlo Toth a distrus părți însemnate ale statuii, printre care brațul, nasul și ploapa Fecioarei Maria. Vizitatorii, aflați în acel moment în interiorul bisericii, care au asistat cu groază la scena stupefiantă, l-au imobilizat pe vandalul scăpat de sub control.

Ce s-a întâmplat cu vandalul

Având în vedere instabilitatea sa mentală aparentă, după vadalismul comis, geologul nu a fost niciodată acuzat de crimă. În schimb, la data de 29 ianuarie 1973, a fost internat într-un spital de psihiatrie italian, iar doi ani mai târziu, în 1975, după externare, a fost extrădat imediat în Australia. Nici acolo autoritățile nu l-au reținut și nu i s-a aplicat nici o pedeapsă.

După atac, a fost informat de ceea ce se întâmplase și Papa Paul al VI-lea, care, sosit la Capela unde era expusă opera de artă Pietà a lui Michelangelo pentru a vedea pagubele, a îngenuncheat și s-a rugat în fața sculpturii.

  Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!      

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
www.bugetul.ro
la calculator evaluare de acasa   foto pixabay jpg
image
image
image
image
image
image
Reciclare ambalaj conform jpg
antalya 928302 1280 (1) jpg
gradina curte flori istock jpg
Plata prin NFC cu smartphone ul FOTO Shutterstock jpg
istock vot votare jpg
Impozit - calcule - facturi - FOTO Shutterstock
4 front evaluare jpg
control dsvsa jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net