Legenda lui Moș Nicolae. Cum a pornit, de fapt, această tradiție

Moș Nicolae sau Moș Niculai este cunoscut de toată Europa pentru faptul că pe data de 6 decembrie le aduce copiilor cadouri în ghete. Cu toate acestea, puțini știu de unde a pornit cu adevărat această tradiție.

Legenda lui Moș Nicolae / Foto: Shutterstock
Legenda lui Moș Nicolae / Foto: Shutterstock

Care este, de fapt, legenda lui Moș Nicolae

Moș Nicolae a fost, de fapt, episcopul din Myra-lichia (Turcia) care este cunoscut pentru faptele bune pe care le-a făcut pentru cei săraci, dar și pentru miracolele sale. A crescut într-o familie credincioasă și a studiat Sfânta Scriptură încă de la o vârstă fragedă, ajutând persoanele cu nevoi.

S-a călugărit, iar după ce părinții săi au murit, el a moștenit o avere pe care a împărțit-o săracilor. Sfântul a fost cinstit în ziua de 6 decembrie pentru că în această zi i-a apărut în vis Sfântul Împărat Constantin cel Mare, care i-a cerut să îi ierte pe cei 3 nevinovați care urmau să își găsească sfârșitul a doua zi.

Copii sunt fascinați de venirea lui Moș Nicolae, care trece în fiecare an pe la ei și le lasă cadouri în ghetuțe. Această tradiție a pornit de la faptul că Sfântul a ajutat o familie de 3 fete sărace, care nu se puteau mărita, pe motiv că nu aveau zestre. Tatăl acestora și-a pierdut bunurile și nu mai spera să le poată oferi cadouri atunci când își vor găsi alesul.

Astfel, pentru a le salva, Ierarhul Nicolae a aruncat saci de monede de aur la fereastra casei lor, iar legenda spune că săculeții cu bani au căzut în ciorapii puși la uscat, sau în ghete, de aici și obiceiul care s-a păstrat până în zilele noastre.

Tradiții în Europa de Moș Nicolae

În Germania, Moș Nicolae este văzut ca un bătrân ce poartă un sac în spate și o nuielușă în mână. În cazul în care copiii nu au fost cuminți, primesc nuielușe, cartofi sau cărbuni. De asemenea, în unele regiuni din țara nemților, cei mici se costumează în Moș Nicolae și colindă prin casele vecine, pentru a primi dulciuri la schimb.

În Franța, copiii lasă un pahar de vin pentru Moș Nicolae, iar pentru măgărușul acestuia câțiva morcovi și zahăr. Pe 6 decembrie, cei mici primesc în dar ciocolată, fructe sau turtă dulce și le trimit scrisori celor dragi.

În Polonia, Moș Nicolae este un personaj divin. Acesta este perceput ca pe un bătrân îmbrăcat în haine de onoare, care are alături un baston episcopal și care coboară din ceruri cu ajutorul unui înger. Copiii știu că el colindă toată țara pe jos sau conducând o trăsură cu cal alb.

În Slovenia, copii își pun ghetuțele afară, în fața ușii și așteaptă ca a doua zi să găsească fructe, bomboane, monede și jucării. Parkel, cel care îl însoțește pe Moș Nicolae  le pune în încălțări cărbuni și cenușă celor care nu au fost cuminți.

În România, se spune că Moș Nicolae apare pe un cal alb, lucru care simbolizează prima zăpadă de la începutul iernii.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
kate cu tiara jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Morandi  jpeg
vreme jpg
Lily Collins, Emily in Paris  jpeg
banner titi aur png
ceai hibiscus jpg
mircea badea jpg
image png
Americani in Romania  jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net