Limba asemănătoare cu româna. Este vorbită de un popor din Asia și are 2.000 de cuvinte românești

O teorie provocatoare sugerează o legătură strânsă între limba punjabi, vorbită de aproximativ 80 de milioane de oameni în nordul Indiei, și limba română. Cercetările doctorului Lucian Cueșdean, desfășurate pe parcursul a două decenii, au scos la iveală o similaritate remarcabilă: aproximativ 2.000 de cuvinte comune între cele două limbi, multe dintre acestea având, de asemenea, rădăcini latine.

Este vorbită de un popor din Asia și are 2.000 de cuvinte românești
Este vorbită de un popor din Asia și are 2.000 de cuvinte românești

Limba asemănătoare cu română!

Dr. Cueșdean argumentează că această ipoteză deschide noi perspective asupra originii limbii române și sugerează o legătură istorică între triburile geto-dacice și populațiile din Asia Centrală. Această legătură ar putea indica faptul că limba vorbită de geți era mai veche decât latina, având potențialul de a fi un precursor al limbilor indo-europene.

Un aspect central al cercetării se concentrează pe tribul masageților, atestat de istorici antici precum Herodot și Strabon. Acești masageți, care ocupau teritorii extinse în Asia Centrală, sunt considerați de dr. Cueșdean drept strămoșii actualilor locuitori ai Punjabului, cunoscuți ca Jats. De asemenea, denumirea chineză „Yueci” pentru acești oameni, care se traduce prin „geți”, întărește ipoteza legăturii istorice.

Dr. Cueșdean a identificat o serie de cuvinte de bază, precum „mână”, „soare” și „drum”, care prezintă similitudini între limba română și punjabi. Aceste asemănări sunt cu atât mai interesante cu cât apar înainte de perioada Imperiului Roman, sugerând că limba geților ar fi fost arhaică și similară cu latina, cu mult înainte de cucerirea romană.

Pentru a testa această teorie, dr. Cueșdean recomandă o analiză simplă: traducerea cuvintelor din română în engleză și apoi în limba punjabi. Rezultatele arată o apropiere fonetică și semantică între cele două limbi, evidențiind similaritățile în sunete și înțelesuri.

Această ipoteză ridică întrebări importante cu privire la originea limbilor indo-europene. Dacă limba strămoșească a românei era vorbită de triburile getice din Asia Centrală, teoria tradițională, care susține că latina a influențat decisiv formarea limbii române, ar putea necesita o reevaluare. Astfel, se sugerează că o parte semnificativă din structura limbii române ar putea proveni dintr-o limbă pre-romană vorbită de geto-daci, influențând ulterior dezvoltarea limbilor indo-europene.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Magda Pălimariu (5) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
albania jpg
trandafiri pixabay jpg
Salariu - calcule - facturi - bani - facturi FOTO Shutterstock
tiffany romania instagram jpg
mihaela bilic instagram jpg
chibrituri jpg
Inselatorie online plata card FOTO Shutterstock jpg
mecegai si umiditate la geamuri jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net