Țările în care se vorbește limba română. Sunt milioane de oameni cu care ne putem înțelege

Există unele țări de-a lungul lumii unde, fie datorită numărului de români care locuiesc acolo, ori datorită faptului că au limbi asemănătoare cu a noastră, au ajuns să conțină un număr mare de oameni care pot înțelege bine româna. Iar unele dintre aceste locuri pot fi destul de surprinzătoare!

Româna poate fi auzită în locuri surprinzătoare / foto: Freepik
Româna poate fi auzită în locuri surprinzătoare / foto: Freepik

Există multe locuri de-a lungul lumii pe care românii le pot vizita și unde se vor putea înțelege cu localnicii. În topul limbilor celor mai vorbite, româna se găsește pe locul 40, specialiștii ajungând la concluzia că această limbă, cât și dialectele ei, poate fi auzită în nu mai puțin de 20 de țări.

Iar pe această listă se găsesc și unele locuri la care poate că nu ne-am aștepta! Pe lângă vecini precum Ungaria, Serbia sau Ucraina, româna mai este vorbită în locuri precum Australia, Azerbaidjan, Statele Unite, Turkmenistan, Canada, Croaţia, Cehia și Finlanda, cât și în Uzbekistan!

Țara surprinzătoare a cărei limbă seamănă cu româna

O altă țară cu o limbă asemănătoare cu a noastră, care poate că ne va surprinde pe mulți, este Iranul! Două tinere, din România, respectiv din Iran, au fost surprinse să afle câte cuvinte sunt folosite în ambele limbi!

Termeni precum „dușman”, „musafir”, „chibrit”, ori „șerbet”, sunt doar câteva dintre cuvintele folosite atât în română, cât și în farsi. Iar motivul este faptul că limba turcă, atât cea modernă, dar mai ales varianta vorbită în timpul Imperiului Otoman, a împrumutat nenumărate cuvinte din farsi, cât și din arabă. Mai târziu, aceste cuvinte au ajuns și în română, pe măsură ce otomanii au ajuns și pe aceste teritorii.

În plus, la fel ca româna, farsi face parte din familia limbilor indo-europene, așa că este de așteptat să existe cuvinte, cât și reguli gramaticale similare cu cele din limbile europene.

Care este cea mai vorbită limbă de pe glob

Atunci când vine vorba despre cea mai vorbită limbă de pe glob, pe locul 1 găsim chineza, care are undeva în jur de 1,2 miliarde de vorbitori și poate fi auzită în 31 de țări.

Pe locul doi, la o distanță mare față de chineză, vom găsi și limba spaniolă. Aceasta are nu mai puțin de 329 de milioane de vorbitori, fiind vorbită în 44 de țări. Engleza este de abia pe locul 3, cu 328 de milioane de vorbitori.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Bulandra (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
camp nou jpeg
camp nou jpeg
orase din romania colaj pixabay jpg
batrana la volan targu jiu captura video jpg
timisoara jpg
inundatii 1970 14 mai jpg
mini orasul fara nume din romania jpg
autostrada karakoram jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net