Tu știai? Acestea sunt singurele grupuri de cuvinte din limba română care se citesc la fel de la dreapta la stânga și invers

Știai că limba română are grupuri de cuvinte care se citesc la fel, indiferent de direcția din care le privești? Iată câteva curiozități fascinante despre această limbă bogată și diversă.

Unele cuvinte se citesc la fel din ambele sensuri / foto: arhiva
Unele cuvinte se citesc la fel din ambele sensuri / foto: arhiva

Curiozități din limba română

Una dintre cele mai remarcabile trăsături ale limbii române este faptul că substantivul „om” are cea mai mare diferență de litere între forma sa de plural și cea de singular.

Astfel, atunci când spunem „oameni” la plural, constatăm că între cele două forme există o diferență de nu mai puțin de patru litere. Aceasta este o particularitate care face ca limba română să fie unică în felul său.

Un alt aspect interesant este cuvântul „kitsch”, care se regăsește în DEX și este singurul din limba română ce conține patru consoane la final. Acest termen este folosit pentru a descrie un obiect decorativ de proastă calitate, adesea considerat de prost gust.

De asemenea, limba română este singura limbă europeană care permite formarea unei propoziții complete din doar cinci cuvinte compuse exclusiv din vocale. O astfel de propoziție este „Oaia aia e a ei”, demonstrând cât de flexibile și variate pot fi structurile limbii noastre.

Un alt cuvânt interesant este „elenofonele”, care reprezintă cel mai lung palindrom din limba română, având 11 litere. Acesta se referă la „vorbitoarele de limbă elenă” și se citește la fel din ambele capete.

În plus, se estimează că majoritatea cuvintelor din limba română încep cu litera C, un număr impresionant de 19.750 de cuvinte din dicționar având această literă la început. De asemenea, cuvântul „abces” este un alt exemplu notabil, fiind singurul care conține grupul de litere ABC.

Limba română conține și grupuri de cuvinte care pot fi citite de la stânga la dreapta și de la dreapta la stânga, păstrându-și sensul. Exemple de astfel de grupuri sunt „Ele fac cafele” și „O ramă maro”.

Care este cel mai lung cuvânt din limba română

„Pneumonoultramicroscopicsilicovolcaniconioza” este cel mai lung cuvânt din limba română cu nu mai puțin de 44 de litere. Acesta se regăsește în dicționarele medicale, dar nu și în DEX, și denumește o boală pulmonară cronică, întâlnită frecvent la muncitorii din minerit, ca urmare a inhalării prelungite a pulberilor de bioxid de siliciu.

Pentru cei pasionați de limbă, este interesant de menționat că în română există și litere rare, care au fost incluse în alfabet în 1982.

În final, merită menționate și câteva cuvinte care au dispărut din uzul curent. De exemplu, „ardău” se referea la un ardelean, „boreasă” însemna nevastă sau soție, iar „cioareci” se utiliza pentru a desemna ițari sau izmene.

Alte cuvinte dispărute includ „duhan” (tutun), „făgădău” (crâșmă sau birt), „torocală” (amestec de lucruri), „zicalaș” (cântăreț sau scripcar) și „ciupag”, care desemna partea superioară a iei cu cusături speciale.

Aceste curiozități subliniază bogăția și diversitatea limbii române, făcând-o un subiect captivant de explorat.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Răzvan și Irina Fodor jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
4 front asistati jpg
durau jpg
test de personalitate jpg
Dezbatere prezidențială între Donald Trump și vicepreședintele Kamala Harris. FOTO Profimedia
oradea city 1339369 1280 jpg
harta romaniei jpg
2 salata de ton png png
case vedete incendiu los angeles jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net