Animalele care sunt pe cale de dispariție în România din cauza încălzirii globale. Ce specii periculoase se pot înmulți odată cu creșterea temperaturilor
Canicula nu afectează doar organismul uman, ci și fauna. Temperaturile ridicate pun în pericol multe specii de animale, aflate deja pe cale de dispariție, în timp ce altele, periculoase, se înmulțesc cu rapiditate. Află care este situația din țara noastră!

Dacă temperaturile globale vor crește cu 2°C până în anul 2100, aproximativ 18% dintre toate speciile terestre vor fi expuse unui risc ridicat de dispariție, avertizează „International Fund for Animal Welfare”, în urma cercetărilor. Animalele sensibile la schimbările de temperatură vor fi afectate și mai grav, inclusiv peste 30% dintre insectele polenizatoare.
La nivel global, cele mai amenințate specii sunt cele adaptate la temperaturi mai scăzute sau la habitate specifice. Inclusiv în România, criza climatică are un impact semnificativ asupra vieții sălbatice.
Specii pe cale de dispariție în contextul încălzirii globale
Pe fondul încălzirii globale, peste 90% dintre amfibieni și reptile din țara noastră își vor pierde condițiile de viață adecvate până în 2050, inclusiv locurile de reproducere și hrănire, anunță „Ziare.com”. De exemplu, broasca mohorâtă, broasca de baltă și țestoasa de uscat din Dobrogea sunt doar câteva dintre speciile care riscă să dispară în următoarele decenii.
La fel, peștii migratori și sturionii din Delta Dunării sunt afectați de creșterea nivelului Mării Negre și de salinizarea apelor, ceea ce le pune în pericol habitatele naturale. Nici nevăstuica europeană nu este ocolită de efectele schimbărilor climatice, fiind tot mai vulnerabilă! Inclusiv mamifere mari, precum ursul, lupul și râsul, pot avea de suferit pe termen lung, mai precizează sursa.
Ce animale periculoase se pot înmulți în România?
Pe fondul încălzirii globale, anumite specii considerate periculoase pot migra în România sau se pot înmulți. Temperaturile ridicate favorizează înmulțirea unor specii, precum: broasca râioasă orientală, șarpele cu patru dungi, vipera cu corn și țânțarul-tigru, anunță un studiu, citat de publicația menționată. Mai mult, șacalii aurii, mamifere carnivore sălbatice și periculoase, își pot extinde arealul spre Europa Centrală, chiar și în România.