Care sunt explicațiile temperaturilor ridicate? Planeta e mai caldă cu 1,1 grade Celsius

Anul acesta, temperaturile caniculare au lovit puternic mai multe zone din Europa. Marea Britanie se luptă cu temperaturi de peste 40 de grade Celsius, iar incendiile de vegetație fac prăpăd în Franța, Spania, Portugalia și Grecia. 

termometru canicula jpeg
Care sunt cauzele temperaturile ridicate

Totuși, sunt mai multe explicații pentru temperaturile caniculare ce se află în Europa, în această perioadă. 

Ce explicație există pentru temperaturile ridicate

Înainte de Revoluția Industrială, temperatura medie a planetei era cu 1,1 grade Celsius mai mică. Apariția mașinilor și a arderii de combustibili fosili a făcut ca temperatura media a pământului să crească într-o perioadă relativ scurtă cu 1,1 grade.

Vezi și: Londra, sub semnul focului în cea mai fierbinte zi: „Am pierdut totul!”. Zonele afectate de incendii arată ca după război VIDEO

În urma activității industriale, dioxidul de carbon rezultat contribuie în mod direct la încălzirea planetei. În perioada 1750 - 2020, concentrația totală de dioxid de carbon a crescut cu aproximativ 48%.

Totuși, încălzirea globală nu reprezintă doar o creștere a temperaturii. Asemenea modificări de temperatură aduc și mai multe probleme de natură meteo. Anii aceștia ne-au demonstrat că încălzirea globală este reală, asta după ce tornadele au început să-și facă apariția în România,  iar cantitatea de zăpadă a scăzut semnificativ. 

Urmărește și: Vremea în România va deveni insuportabilă! Când revine canicula

În același timp, valurile de căldură nu sunt unice pentru această perioadă. În trecut, România s-a mai confruntat cu astfel de temperaturi extreme, dar este o problemă la mijloc. 

Apariția unui asemenea val de căldură are o șansă din zece să se producă în timpul perioadei preindustriale. Acum, potrivit unui studiu recent, această șansă crește de trei ori.

Friederike Otto, lector în știința climei la Institutul Grantham pentru Schimbări Climatice și Mediu din Regatul Unit, a explicat că fiecare val de căldură ce are loc în zilele noastre este mult mai intens și mult mai probabil să fie cauzat de schimbările climatice. 

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

transfagarasan 2819625 1920 jpg
FotoJet (4) jpg
cuplu care pleaca in vacanta bagaje aeroport jpeg
Simona Halep, Instagram jpg
FotoJet (7) jpg
regele charles foto Victoria Jones  BUCKINGHAM PALACE  AFP jpg
calendar ortodox 2021 25 septembrie sfanta eufrosina gracianica jpeg
proteste iran septembrie 2022 foto afp
Roman Abramovici FOTO EPA-EFE
image
image
image
image
transfagarasan 2819625 1920 jpg
calendar ortodox 2021 25 septembrie sfanta eufrosina gracianica jpeg
regele charles foto Victoria Jones  BUCKINGHAM PALACE  AFP jpg
FotoJet (7) jpg
cuplu care pleaca in vacanta bagaje aeroport jpeg
stres 0 jpeg