Europa se sufocă! Spania așteaptă 47 de grade Celsius

Un nou val de caniculă a urcat din Africa și pune Europa la grea încercare. Temperaturile extreme în creștere au cuprins mai multe zone din Europa, care abia își revenise după ultimul val de căldură de la sfârșitul lunii iunie. Seceta și incendiile forestiere au lovit Spania și Portugalia, iar arșița s-a extins în Franța și Marea Britanie.

Canicula a topit Europa
Canicula a topit Europa

Foto: EPA EFE

Valurile de căldură au devenit mai frecvente, mai intense și de mai lungă durată din cauza schimbărilor climatice, conform BBC care face o radiografie a situației meteorologice din Europa, în aceste zile. Temperaturile sar de 40 de grade în vestul continentului, iar pentru sfârșitul săptămânii canicula nu pare săs e domolească, din contră se extinde și în est, spre România.Temperaturile vor atinge noi maxime azi în Franța și Spania, iar autoritățile au anulat spectacolele tradiționale de artificii de Ziua Națională a Franței pentru a reduce riscul de incendii, conform digi24.ro.

Spania, caniculă neobișnuită 

Canicula neobișnuită acoperă aproape întreaga țară, nu doar zonele sudice și centrale ale țării așa cum erau obișnuiți spaniolii. În Andaluzia sau Castilia-La Mancha s-au înregistrat temperaturi de 40 de grade Celsius până acum. În Zaragoza se va ajunge la 42 de grade, în timp ce în Badajoz, în sud-vest, s-ar putea înregistra chiar și 47 de grade. Acum, nici nordul Spaniei nu este ocolit de temperaturile extreme, fiind emise alerte cod roșu, deoarece sunt așteptate maxime de până la 42 de grade Celsius. Se așteaptă ca valul de caniculă să continue în weekend, ceea ce ar putea doborî recorduri în ceea ce privește durata unei astfel de perioade.

Incendiile de vegetație au devastat Portugalia

Portughezii se confruntă cu tot mai multe incendii
Portughezii se confruntă cu tot mai multe incendii

Foto: EPA EFE

Incendiile majore care au izbucnit în weekend au fost aduse sub control, dar mii de hectare de pădure au fost arse. 80% din partea continentală este expusă unui risc mărit în continuare din cauza vântului puternic din timpul nopților, potrivit Institutului național de meteorologie IPMA, care a declarat „starea de alertă” până vineri. Meteorologii prognozează temperaturi maxime de până la 47 grade Celsius în zilele următoare.

Turismul este deja afectat. În populara destinație turistică Sintra, lângă Lisabona, palatele naționale, castelul și alte atracții sunt închise de autorități. Există, de asemenea, temeri că un renumit festival de muzică care ar urma să se desfășoare de joi până sâmbătă lângă plaja din Meco, în Sesimbra, la sud de Lisabona, și o paradă de motociclete în Algarve, care este unul dintre cele mai mari din Europa, vor trebui să fie anulate.

Citește și: Horoscopul caniculei. Cum rezistă fiecare zodie temperaturilor crescute și cine are cea mai mică toleranță la căldură

Franța se confruntă cu temperaturi mari

Temperaturile vor ajunge la 39 de grade Celsius în unele zone din sud-vest, iar valul de căldură este estimat să dureze între opt și 10 zile, potrivit Météo France, citat de digi24.ro. 23 de regiuni sunt sub avertizare cod galben sau sunt vizate de alerte meteo de cod portocaliu. Între timp, evenimentele de Ziua Națională, de joi, se vor desfășura fără focuri de artificii din cauza riscurilor de incendiu. Pompierii se luptau marţi seară cu mai multe incendii de pădure pe coasta sud-vestică a Franţei. Coloana de fum produsă de flăcări a putut fi văzută din Bordeaux, a indicat France Info, relatând, de asemenea, că mai multe districte au fost evacuate.

Te-ar putea interesa și: Problemele de sănătate care apar pe timp de caniculă. Cine sunt cei mai vulnerabili

Britanicii fac față cu greu căldurii

Neobișnuiți cu temperaturi ridicate, londonezii rezistă cu greu la 33 de grade Celsius. În unele zone din sudul și estul Angliei, au fost emise alerte de căldură, iar temperaturile sunt în creștere. Meteorologii britanici au declarat că marți a fost cea mai călduroasă zi din an, de până acum.

Temperaturile cresc și în România

După o săptămână destul de răcoroasă pentru această perioadă a anului, de azi temperaturile cresc treptat și vor fi cuprinse între 30 și 34 de grade Celsius. Din 18 iulie, însă valul de căldură și senzația de disconfort termic se intensifică, informează Administraţia Naţională de Meteorologie, în prognoza pentru intervalul 11-24 iulie.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
judecatoare pascu jpg
iluzie optica jpg
lufăr webp
Podul lui Ștefan cel Mare FOTO Tele1 Bacău (1) jpg
jurnalist reportaj jpg
pensie jpeg
pupaza pexels jpg
schelet arhiva jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net