Fenomenele încălzirii globale, tot mai evidente. Ne așteaptă un viitor de coșmar: „Afectează oamenii din întreaga lume”

ALARMANT. Oamenii de știință avertizează că secetele și inundațiile vor fi din ce în ce mai frecvente și mai severe pe măsură ce planeta noastră se încălzește și clima este într-o continuă schimbare.

Un nou studiu realizat de către cercetătorii de la NASA indică foarte clar faptul că secetele și inundațiile majore au avut loc mai des în ultima perioadă.  

NASA avertizează că secetele și inundațiile vor fi mai dese și mai severe. Foto: arhivă
NASA avertizează că secetele și inundațiile vor fi mai dese și mai severe. Foto: arhivă

De asemenea, cei de la NASA au descoperit, și faptul că intensitatea la nivel mondial a acestor fenomene extreme, de umezeală şi secetă - o măsură care combină amploarea, durata şi gravitatea - este strâns legată de încălzirea globală.

Șapte dintre cei mai călduroși nouă ani din istoria modernă

Se pare că în perioada 2015-2021 au fost şapte dintre cei mai călduroşi nouă ani din istoria modernă. Între acești ani, frecvenţa secetelor şi inundaţiilor a fost de patru pe an, în comparație cu trei pe an în cei 13 ani anteriori.

Cercetătorii spun că acest lucru s-a întâmplat pentru că aerul mai cald face ca mai multă umiditate să se evapore de la suprafaţa Pământului în timpul evenimentelor secetoase. Totodată, aerul cald poate reţine mai multă umiditate pentru a alimenta evenimentele severe precum ninsori şi precipitaţii.

Secetă extinsă şi numeroase inundaţii

Matt Rodell, co-autorul al acestui studiu, spune că deși câteva grade în plus pare că nu poate face diferența, de fapt acestea pot fi extrem de dăunătoare pentru planeta noastră și se pot petrece schimbări drastice în atmosferă.

Ideea de schimbare climatică poate fi abstractă. Câteva grade mai cald nu pare mare lucru, dar impactul ciclului apei în natură este tangibil”, a afirmat Matt Rodell, co-autor al studiului şi hidrolog la Centrul Goddard Space Flight Center al NASA din Greenbelt, Maryland. „Încălzirea globală va provoca secete mai intense şi inundaţii, ceea ce afectează oamenii, economia şi agricultura din întreaga lume. Monitorizarea fenomenelor hidrologice extreme este importantă pentru a ne pregăti pentru evenimentele viitoare, pentru a atenua impactul acestora şi pentru a ne adapta”, a adăugat Rodell.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
submarin francez
image
image
image
image
image
image
telefon ecran getty jpg
casa de marcat supermarket pexels jpg
gratii 1 jpeg
Sebastian Olariu si tatal lui FOTO Antena 3 Facebook jpg
istanbul pexels jpg
urangutan pixabay jpg
harta razboi ucraina steag drapel rusia europa shutterstock 2114384846 jpg
Nervos
image
actualitate.net
image
actualitate.net