Seceta este combătută ca în filmele SF! Autoritățile din Vrancea folosesc generatoare de ploaie

Vrancea a fost printre cele mai afectate regiuni din cauza secetei pedologice și autoritățile vor ca aducă ploaia în această toamnă prin însămânţarea norilor de joasă altitudine. În aceste condiții, autoritățile au luat o decizie atipică pentru a combate seceta excesivă care îi afectează atât de mult pe agricultori. 

Autoritățile din Vrancea au găsit o modalitate de a combate seceta
Autoritățile din Vrancea au găsit o modalitate de a combate seceta

Unitatea de Combatere a Căderilor de Grindină Moldova II din Vrancea are în dotare, începând de vineri, 23 septembrie, zece generatoare pentru stimularea precipitaţiilor. Ele urmează să fie date în folosință săptămâna viitoare. 

Citește și: Te-au speriat imaginile cu Dunărea secată? Stai să vezi ce debit avea acum 200 de ani 

„Practic, este acelaşi principiu folosit şi la rachetele antigrindină. (...) Au existat voci care au criticat substanţa. În momentul de faţă, această substanţă se foloseşte pe scară largă atât pentru stimularea precipitaţiilor, cât şi pentru combaterea grindinei. De-a lungul timpului, s-au folosit mai multe substanţe active, dar s-a dovedit faptul că, din punct de vedere al mediului, iodura de argint nu produce efecte adverse. Noi am făcut an de an studii de mediu, am luat probe din apa meteorică căzută la sol în urma însămânţării şi le-am dus la laborator de mediu acreditat pentru studiile necesare şi nu s-a găsit vreun grad ridicat de contaminare sau valori peste limita normalului în sol, fapt pentru care nu putem merge pe ipoteza că substanţa activă ar produce efecte adverse", a spus directorul unităţii de combatere a grindinei, Ionuţ Lazăr.  

Vrancea a fost puternic afectată de secetă. Conform specialiștilor Direcției Agricole Vrancea, suprafața calamitată din județ este de 75.000 de hectare, ceea ce înseamnă jumătate din terenul arabil al Vrancei, cifrat la 148.000 de hectare și 20% din suprafața afectată la nivel național (400.000 hectare), relatează Adevărul. 

Citește mai multe detalii despre seceta din Vrancea pe Adevărul 

087 women 19 Camelia Sucu (1) jpg
cub rona hartner png
FotoJet jpg
FotoJet (5) jpg
cub paula seling png
cub rebeca onoriu png
cub bianca dragusanu png
cub theo rose anghel damian png
image
image
image
image
image
image
Forțe de ordine în preajma ambasadei Ucrainei la București după ce au fost descoperite niște plicuri suspecte. FOTO Inquam Photos / George Călin
FotoJet jpg
emil boc jpeg
087 women 19 Camelia Sucu (1) jpg
gemene 2 png
Daniela Gaviria jpg