Lista țărilor care ne-au impus restricții de călătorie. Unde îți trebuie test Covid și unde se impune carantina
Dacă v-ați planificat în perioada următoare o călătorie în afara țării, verificați cu atenție actualizările de pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe! Majoritatea statelor europene au impus românilor condiții stricte: cer teste Covid-19 sau ne obligă să intrăm în carantină pentru 14 zile. Altele, însă, și-au mai relaxat condițiile de călătorie.
Se reiau cursele spre Polonia
- Autoritățile Republicii Polone au decis că, începând cu data de 16 septembrie 2020, vor putea fi reluate cursele aeriene regulate de călători pe ruta România-Polonia. Măsura adoptată de către autoritățile de la Varșovia este valabilă până la data de 29 septembrie 2020. Această decizie a fost luată în contextul adoptării de către autoritățile polone de noi condiții pentru operarea zborurilor către/dinspre alte țări în contextul pandemiei de COVID-19.
- Persoanele care călătoresc în Republica Polonă dintr-un stat membru UE, precum şi din Regatul Norvegiei, Confederația Elvețiană, Republica Islanda şi Principatul Liechtenstein, pot intra în acest stat fără restricții sau măsuri speciale precum carantină obligatorie/autoizolare.
În Austria, doar cu test Covid
Intrarea în Austria este permisă românilor dacă dețin un test negativ pentru SARS-CoV-2 (PCR), nu mai vechi de 72 de ore (de la data prelevării probelor), în limba germană sau engleză. În lipsa acestuia, persoanele respective și cei cu care locuiesc împreună sunt obligați să se supună timp de 10 zile unei carantine la domiciliu (sau într-o locație adecvată), imediat după intrarea în Austria, ale cărei costuri trebuie suportate de către persoana în cauză. Dacă un test biologic molecular pentru SARS-CoV-2 efectuat în perioada izolării/carantinei este negativ, izolarea/carantina instituită pe perioada celor 10 zile se suspendă. Minorii până la vârsta de 6 ani împliniți sunt exceptați de la efectuarea testului biologic-molecular SARS-CoV-2. Dacă nu poate fi prezentat certificatul medical sau dovada sigură a unei cazări adecvate, intrarea este interzisă. Acest regim se aplică inclusiv turiștilor români.
Belgia ne-a inclus în „zona roșie”
- Începând cu data de 26 august a.c., autoritățile belgiene au inclus întreg teritoriul României în zona roșie. Astfel, toate persoanele care sosesc în Regatul Belgiei din România trebuie să intre în autoizolare și să efectueze un test molecular PCR pentru depistarea infecției cu COVID-19
- Toate persoanele care intră în Regatul Belgiei sunt obligate să completeze, înainte cu 48 de ore de sosire, indiferent de statut, țara de proveniență, modalitatea de transport, un formular online, Passenger Locator Form (PLF), care se regăsește la https://travel.info-coronavirus.be/fr/public-health-passenger-locator-form. Exceptate sunt persoanele care nu călătoresc pe cale aeriană sau navală și care stau mai puțin de 48 de ore în Regatul Belgiei sau care au stat mai puțin de 48 de ore în afara Regatului Belgiei înainte de a se întoarce.
- Măsura autoizolării și testarea sunt în competența autorităților regionale.
Fără restricții în Bulgaria
- Nu există interdicție în ceea ce privește intrarea pe teritoriul Bulgariei pentru cetățenii români care sosesc din România. Nu există obligativitatea efectuării carantinei de 14 zile și nici obligativitatea prezentării rezultatului unui test molecular negativ (tip PCR) pentru cetățenii români care sosesc din România.
- Nu există interdicție în ceea ce privește intrarea pe teritoriul Bulgariei pentru cetățenii români care tranzitează teritoriul Republicii Bulgaria (indiferent de destinație).
Germania a adăugat noi județe din România pe lista zonelor roșii
Autoritățile Republicii Federale Germania au actualizat lista „zonelor de risc“ din România stabilită în contextul pandemiei de COVID-19, cu intrare în vigoare la 16 septembrie 2020. Ca urmare a acestei actualizări, județele Neamț și Caraș-Severin au fost introduse în categoria de risc, în timp ce județele Argeș și Dâmbovița au fost retrase de pe listă. Astfel, la acest moment, ținând cont de aceste ultime decizii ale autorităților germane, alături de municipiul București, 11 județe din România se află pe lista “zonelor de risc”: Bacău, Bihor, Brăila, Brașov, Caraș-Severin, Iași, Ilfov, Neamț, Prahova, Vaslui, Vâlcea.
Elveția impune autoizolare timp de 10 zile
Elveția a inclus România pe lista statelor cu grad ridicat de risc epidemiologic privind infectarea cu COVID-19. Începând cu data de 8 august 2020, toate persoanele care intră pe teritoriul elvețian și care s-au aflat pe parcursul ultimelor 14 zile pe teritoriul României trebuie să intre în carantină (autoizolare) la domiciliu sau la o altă locație adecvată pentru o perioadă de 10 zile, imediat după sosirea pe teritoriul elvețian. Persoanele care intră în carantină (autoizolare) au obligația de a contacta autoritățile sanitare cantonale în decurs de două zile de la intrarea pe teritoriul acestui stat și de a urma indicațiile acestora. Perioada de carantină (autoizolare) nu poate fi întreruptă ca urmare a unei testări moleculare negative pentru infecția cu COVID-19. Nerespectarea acestei prevederi este sancționată cu amendă contravențională de până la 10.000 CHF.
Grecia prelungește măsurile până la 30 septembrie
- La data de 16 septembrie 2020, autoritățile elene au anunțat prelungirea măsurilor impuse la intrarea în Grecia până la data de 30 septembrie 2020. Măsura prezentării unui test molecular negativ pentru infecția cu SARS-CoV-2, prelevat cu 72 ore înainte de momentul intrării pe teritoriul Republicii Elene, se aplică tuturor categoriilor de persoane care intră pe teritoriul Greciei, pe cale terestră și maritimă, prin toate punctele de trecere a frontierelor cu statele vecine Republicii Elene, inclusiv Kulata-Promachonas.
- Reglementările anunțate de autoritățile elene se aplică, pentru următoarele categorii de persoane: cetățenilor care călătoresc în scopuri esențiale în Republica Elenă și care erau anterior scutite de la obligativitatea prezentării testului pentru COVID-19, cetățenilor greci și cetățenilor străini cu rezidența în Republica Elenă. Măsura prezentării la frontieră a unui test molecular negativ pentru infecția cu COVID-19 nu se mai aplică în cazul minorilor cu vârsta de până în 10 ani, anunță MAE.
- În ceea ce privește accesul persoanelor care sosesc în Republica Elenă din România pe cale aeriană, acestea trebuie să prezinte un test negativ pentru COVID-19, prelevat cu 72 ore înainte de momentul intrării în Republica Elenă (pentru România, această prevedere se aplica anterior doar pentru călătoriile neesențiale).
Ce condiții de călătorie au alte state găsiți pe site-ul MAE.