Locul de basm din România unde regele Decebal și-ar fi găsit sfârșitul

Un loc retras din Munții Șureanu, înconjurat de păduri întinse, a devenit una dintre destinațiile căutate ale celor care călătoresc în ținutul cetăților dacice. Legenda spune că aici s-ar fi sinucis regele dac Decebal, după ce a pierdut Sarmizegetusa Regia. Este vorba despre Poiana Omului din Hunedoara.

Poiana Omului, locul unde s-ar fi sinucis regele Decebal / Foto: Arhiva Click!
Poiana Omului, locul unde s-ar fi sinucis regele Decebal / Foto: Arhiva Click!

Deși pe timp de iarnă este un loc pustiu, Munții Șureanu oferă călătorilor priveliști spectaculoase, iar unul dintre cele mai căutate așezări este Poiana Omului din Hunedoara. Poiana Omului, aflată la circa 900 de metri altitudine, se întinde pe zeci de hectare, la peste 1.000 de metri altitudine, înconjurată de păduri vaste de fag, stejar și de brad.

Odată cu temperaturile reci, locul retras din Munții Șureanu devine pustiu. Stânele și sălașele din Chicera Izvorului, Lunca Ponoriciului și Fundătura Ponorului au fost părăsite pe timp de iarnă, doar animalele sălbatice și-au mai lăsat urmele în zăpada așternută peste locurile de pășunat.

„Aproape toți localnicii din Târsa, Federi, Ponor și Fizești care au sălașe și stâne în aceste locuri și-au adus animalele să ierneze în sate și se vor întoarce cu ele la primăvară cu ele. Până atunci, se mai întorc la locurile de pășunat, doar pentru a aduce fânul strâns în căpițe, ori pentru a-și mai vedea de sălașe”, spune un localnic din Târsa, relatează Adevărul.ro.  

Deși Chicera Izvorului, vârfurile Paltinu și Porumbelu, fundăturile Ponorului și Ponoriciului și alte locuri pitorești din Munții Șureanu, cele mai scurte drumuri spre Poiana Omului, înseamnă cel puțin o oră de mers pe jos, turiștii pot fi văzuți adesea iarna, pe traseele de munte.

Legenda din Poiana Omului

„Am urcat spre Poiana omului pe jos, dar ne-a descurajat un pic noroiul de pe drumul forestier. Până la urmă am ajuns pe platoul acoperit cu zăpadă, unde totul era spectaculos, mai ales asfințitul deasupra Retezatului, văzut la orizont”, spune o turistă venită din Deva.  

Despre Poiana Omului, oamenii locului spun că aici s-ar fi sinucis regele dac Decebal, ce era urmărit de romani. Călărind pe culmile montane, după ce ar fi plecat din Sarmizegetusa Regia, legenda spune că ar fi ajuns până la Poiana Omului, unde în Antichitate ar fi fost un nod de comunicaţii între cetăţile dacice din Munţii Șureanu. Înainte de a fi capturat de romani, și-ar fi luat viața la umbra stejarilor care creșteau în această poiană.

Scena 116 de pe Columna lui Traian de la Roma, înfățișează în mod dramatic moartea lui Decebal. „Înainte de a fi atins de mâinile urmăritorilor, Decebal, într-o atitudine maiestuoasă şi sfidătoare, îşi taie gâtul cu sabia-i curbă.

Artistul Columnei l-a surprins în cădere, cu genunchiul stâng în pământ, cu mâna stângă, crispată pe marginea mantiei, atingând rădăcina stejarului. Piciorul drept a alunecat lângă scutul mare, bogat împodobit. Cu ultima privire îşi înfruntă duşmanii”, scria Radu Vulpe, în „Columna lui Traian” (ciMEC, 2002).

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Un avion militar ucrainean a intrat în spațiul aerian al României  A fost interceptat și escortat pentru aterizare imediată la Baza 95 Aeriană Bacău jpeg
image
image
image
image
image
image
rosii castraveti ardei (1) jpg
Sebastian Burduja fb jpg
PASAPORT SUA foto shutterstock jpg
constantin necula foto inquam
the emperor napoleon in his study at the tui jpg
Lacul Amara, zămislit dintr un vechi curs al Ialomiţei jpeg
image png
gradinile fermecate ale dragonilor colaj facebook jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net