Adevărul „uitat” din spatele statuii lui Decebal! Cine a construit cea mai mare sculptură în piatră din Europa

Cea mai înaltă sculptură în piatră din Europa și a doua din lume se află în România: statuia lui Decebal de la Cazanele Dunării. De aproape 20 ani, chipul ultimului rege al Daciei înalt de 55 m și lat de 25 m este admirat atât de români, cât și de turiştii străini care ajung în apropiere de Orşova. Însă, ce nu prea se știe și este „uitat” de către lume, este cine a fost românul care a gândit și a construit cea mai înaltă sculptură în piatră din Europa și a doua din lume.

 Cine a construit cea mai mare statuie de piatră din Europa / Foto: Shutterstock
Cine a construit cea mai mare statuie de piatră din Europa / Foto: Shutterstock

Aflat pe malul stâncos al Dunării, între localitățile Eșelnița și Dubova, în apropiere de orașul Orșova, se află chipul lui Decebal, ultimul rege al Daciei. Este o sculptură de 55 de metri înălţime realizată în zona cataractelor de la Cazanele Mici, pe malul stâng al Dunării, acolo unde adâncimea fluviului este cea mai mare, în mijlocul unui peisaj de o frumuseţe care îţi taie respiraţia.

Și totuși, te-ai întrebat vreodată cine a realizat această minunăție considerată cea mai înaltă sculptură în piatră din Europa și a doua din lume? Ei bine, ideea și inițiativa construirii acestei statui i-a aparținut în întregime omului de afaceri italian de origine română Iosif Constantin Drăgan, un pasionat cercetător al istoriei vechi a României. Însă, executarea acestei lucrări s-a desfășurat sub conducerea sculptorului român Florin Cotârcea - persoana principală, care a făcut prima schiţă pe foaie și a muncit 10 ani la această statuie enormă!

„Această postare nu are nici o legătură cu tema paginii mele dar, profit de ocazie că sunt urmărit de voi și încerc să fac cunoscut un nume. FLORIN COTâRCEA. Toți cunosc vestita sculptură în piatra ce se află în Cazanele Dunării, dar puțini cunosc cine a făcut-o. Toate ziarele scriu despre finanțatorul acestei imense sculpturi, Constantin Drăgan, dar nimeni nu spune despre cel care a făcut prima schiță pe foaie și apoi a muncit 10 ani la această statuie.

El se numește Florin Cotârcea și este contemporan cu noi, il cunosc personal, și sunt foarte dezamăgit că se află într-un con de umbră. Florin a vândut machete în miniatură cu vestita statuie , dar sutele de turiști care au cumpărat aceste machete, habar nu au că în spatele lor se află cel care a gândit și construit gigantica statuie. Hai să dăm Cezarului ce este al Cezarului și să îl facem cunoscut. În general, în lumea artei, nu finanțatorii rămân in istorie , ci sculptorii. Vă rog share, și poate vom reusi , măcar atunci când se scrie un articol în presă despre această statuie să-i fie menționat numele. Vă mulțumesc!

Cei 10 alpiniști, Gheorghe Predoni, Ion Predoni, Robert Torok, Petre Negoitescu, Mircea Furlan, Marian Bebe Pastiu, Pavel Boroanca, Dorin Baleanu, Petre Nitu și Ion Cristinel Kiss, alături de «tatăl» lor, sculptorul Florin Cotârcea, de mecanicul Rudolf Cocic, «bunicul», și de paznicul Petre Rosu, au dat viață unui colos de piatră impresionant”, scria pe pagina sa de Facebook, Florin Roștariu, românul stabilit în Germania care a ajuns să fie cunoscut pentru măiestria cu care reușește să dea culoare imaginilor vechi alb-negru, de epocă, conform evz.ro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Jessica Simpson Eric Johnson GettyImages 459154050 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Regina Elisabeta   GettyImages 106056536 jpg
georgescu jpg
pod china jpg
banner burger urs png
amuleta jpg
rit vechi1 jpg
terci cu legume jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net